A VIII-a ediție Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii | Instalații multimedia și sesiuni de video mapping pe Calea Victoriei, între 11 și 13 octombrie
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » Roza vânturilor
Între 11 și 13 octombrie, cea de-a VIII-a ediție Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, cel mai mare eveniment de artă vizuală organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, aduce pe Calea Victoriei un spectacol unic de lumină și tehnologie: instalații impresionante de light art și sesiuni de video mapping pe clădiri emblematice ale orașului vor oferi publicului o experiență imersivă unică, anunță ARCUB, într-un comunicat. „Pe parcursul celor trei zile de festival, Spotlight 2024 va ghida vizitatorii pe Calea Victoriei, unde clădiri și spații publice importante din București vor oferi un spectacol new media de lumini și proiecții. Traseul începe la Cercul Militar Național și continuă cu proiecții și instalații la Teatrul Odeon, Palatul Telefoanelor, Hotelul Novotel, Magazinul Muzica, Piața Revoluției, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Piața George Enescu. Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest marchează finalul traseului Spotlight 2024”, menționează organizatorii.
Artiști internaționali vin în premieră la București și prezintă instalații multimedia de mari dimensiuni ce vor prinde viață pe Calea Victoriei. Artistul polivalent de origine franco-germană Julien Menzel prezintă, în premieră în România, proiectele Phénix și Echo, lucrări interactive ce provoacă privitorii să devină parte din actul artistic. Totodată, artistul vizual Émilien Guesnard expune la București instalația asklipion, un proiect artistic inovator care explorează legătura dintre natură, lumină și sunet prin intermediul a 120 de lămpi ce adăpostesc plante înghețate.
Prezenți în line-up-ul Spotlight 2024, artiști români aduc în atenția publicului proiecte ce evidențiază teme actuale ale societății contemporane. De la instalații care abordează legătura dintre uman și divinitate la impactul devastator al încălzirii globale, lucrările de light art prezentate la această ediție Spotlight redefinesc modalitatea prin care ne raportăm la marile provocări ale prezentului.
Din programul acestei ediții nu va lipsi instalația Discoballs, de la Magazinul Muzica, ce va transforma spațiul urban în locul de întâlnire pentru iubitorii de muzică și va aduce un plus de distracție pe Calea Victoriei prin jocuri de lumini, umbre și texturi animate.
Tema Spotlight 2024, București 565. Conexiuni urbane, în contextul marcării celor peste cinci secole de la atestarea documentară a orașului, pune în valoare, prin instalații luminoase și proiecții dezvoltate de artiști naționali și internaționali, arhitectura distinctivă a Bucureștiului. Spotlight 2024 reconfigurează fațadele clădirilor istorice ale orașului prin sesiuni spectaculoase de video mapping, luminează zone-simbol ale urbei prin instalații multisenzoriale și invită privitorii la spectacole în care lumina capătă o dimensiune artistică și arhitecturală inedită.
„Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, cel mai popular festival new media din Capitală, atrage anual peste 100.000 de vizitatori și transformă orașul în locul de întâlnire pentru iubitorii de artă vizuală și tehnologie prin proiecte multimedia aflate la intersecția dintre artă, design și tehnologie. Începând cu anul 2023, festivalul este membru al The International Light Festivals Organisation, una dintre cele mai mari organizații dedicate festivalurilor luminii de pe întregul glob”, se menționează în comunicat.
Programul Spotlight 2024 începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19:00 și se încheie la ora 23:00.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane