Academia Română a lansat volumul cu numărul 200 din Colecția Opere fundamentale
Numărul 4, 6-12 februarie 2018 » Roza vânturilor
Academia Română și Fundația pentru Știință și Artă au lansat volumul cu numărul 200 din Colecția Opere fundamentale din literatura, critica și istoria literară românească și din literatura universală.
Colecția Opere fundamentale este un proiect cultural de interes național, inițiat în anul 2000 de acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, și – potrivit reprezentanților celui mai înalt for științific și cultural al țării – urmează în mod declarat modelul francez al colecției Pléiade, cuprinzând ediții critice integrale din clasicii literaturii, tipărite în cele mai elegante condiții. Primele trei volume au fost publicate sub egida și cu sprijinul Ministerului Culturii, la 15 ianuarie 2000, la 150 de ani de la nașterea poetului național, și conțin poezia, proza și o parte din publicistica lui Eminescu.
După 18 ani de la lansare, colecția a ajuns la volumul cu numărul 200, dedicat scrierilor politice, istorice și culturale ale lui Mihail Kogălniceanu, marcând, astfel, debutul integralei operei acestei personalități române de primă dimensiune națională și europeană.
„Convingerea noastră este să dăm culturii române un corpus de ediții de referință din clasicii români. O cultură puternică cere și o civilizație puternică a culturii. Acesta este unul dintre modurile noastre de a întâmpina o sută de ani de la Marea Unire din 1918, atunci când românii s-au putut regăsi între granițele aceleiași țări, un eveniment major în istoria noastră. La pregătirea și realizarea lui, scriitorii români au avut un rol esențial”, a declarat acad. Eugen Simion, referindu-se la importanța Colecției Opere fundamentale.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile