ACAROM: Cifra de afaceri a industriei auto în România a scăzut cu 4 miliarde de euro anul trecut față de 2019
Telex » Știri 1 iulie 2022
Industria auto a fost puternic afectată anul trecut, când a obținut o cifră de afaceri mai mică cu 4 miliarde de euro față de anul 2019, a afirmat, la un eveniment de specialitate, Adrian Sandu, secretar general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), citat de Agerpres. Anul trecut a continuat evoluția pandemică, lipsa de componente electronice și semiconductori, plus creșteri de prețuri materii prime și blocarea canalului Suez.
„Producția auto a fost grav afectată anul trecut. La nivel național a pierdut 4 miliarde de euro la cifra de afaceri, față de cea dinainte de pandemie, din 2019, am ajuns totuși la 27,6 miliarde de euro. Producția totală în 2021 a fost de 420.000 de unități, în scădere cu 18.600 de unități față de 2020 și cu 70.000 unități față de 2019”, a spus Adrian Sandu.
Întreaga Europă a fost afectată, fiind produse circa 10 milioane de unități în total, față de 15,8 milioane în 2019.
„România este pe locul șase la producția de autoturisme în Uniunea Europeană, de la un loc 10 la nivelul anului 2018. În țara noastră sunt peste 630 de companii în acest sector, cu aproximativ 230.000 de angajați direcți, și generează 12% din PIB. Exporturile au fost de 21,8 miliarde de euro, adică 29,8% din totalul exporturilor la nivel național”, a arătat reprezentantul industriei.
Potrivit acestuia, anul 2022 a pornit relativ bine, însă rămâne de văzut dacă această criză a componentelor electronice va influența în mod negativ producția.
„Există o multitudine de furnizori care fabrică în România nu numai pentru Dacia și Ford, ci și pentru automobilele fabricate în vestul Europei. Nu cred că există automobil fabrica în Europa care să nu aibă cel puțin o componentă fabricată în România. Acesta poate fi un motiv de mândrie”, a mai spus reprezentantul ACAROM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane