Acces la vestigiile din adâncuri
Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020 » Eveniment
Un proiect unicat, intitulat Urbe Submersi, a atras, de la lansare, numeroși scafandri amatori. Este vorba despre extinderea activității entității de scafandri profesioniști din Aqua-Mar Diving Center în sfera culturală, prin prestarea unor servicii inedite. Instructori de specialitate, transformați în ghizi maritimi, însoțesc grupuri de turiști în zonele în care se află vestigiile Cetății antice Tomis, cântate, ca nimeni altul, de celebrul poet Ovidius.
În intervalul 15 iunie-27 iulie a.c. în portul Constanța se organizează vizionarea gratuită a comorilor arheologice de pe fundul Mării Negre. Centrul de scafandri asigură atât echipamentul de specialitate, cât și accesul la „orașul scufundat”, dat fiind faptul că, în urmă cu două secole, o bună parte din Cetatea Tomis a fost acoperită de apa mării și, astfel, până la descoperiri recente, nu se știau prea multe despre ceea ce fusese odinioară o urbe înfloritoare a Imperiului Roman. În același timp, s-au descoperit resturi ale corăbiilor scufundate în timpul furtunilor maritime, precum și alte mărturii materiale despre un trecut aflat, încă, sub semnul „misterelor”.
În urma cercetărilor specifice arheologiei marine, a fost posibil să se reconstituie, fie și numai parțial, „povestea” unor construcții urbane, a unor obiecte casnice și a unor fragmente de monumente, coloane de clădiri, pavaje, statuete, precum și ambarcațiuni, de alte vestigii care alcătuiesc o istorie fascinantă. Ghizii și-au însușit bine respectivele „povești” pe care le aduc la cunoștința turiștilor amatori, deopotrivă, de scufundări și de evocări istorice.
Cu certitudine, mulți dintre cititorii noștri păstrează cele mai vii și mai plăcute amintiri din timpul vizitelor turistice la Pompei sau la Troia, la Capitoliul din Roma ori la Pantheonul din Atena (ca să ne referim la spațiul european). Ceea ce au fost civilizațiile elină și romană reprezintă o „zestre” care aparține sferei culturale și, totodată, celei emoționale, mai ales prin respectul pe care îl impun operele înaintașilor. La fel, în țara noastră, vestigiile Sarmisegetuzei, ale Histriei, ca să menționăm doar două mărturii de seamă ale istoriei, reprezintă o sursă permanentă de interes turistic. Or, ceea ce oferă scufundările în Marea Neagră nu constituie numai un punct de atracție în materie de cunoaștere, ci și o deschidere spre activități recreative, generatoare de noi energii creative.
Facilitățile asigurate amatorilor de turism subacvatic în zona arheologiei respectiv gratuitatea accesării noului „serviciu public” rezultă din susținerea financiară a proiectului de Administrația Fondului Cultural Național prin alocarea sumei de 70.000 de lei. În același timp, Primăria Municipiului Constanța s-a declarat deschisă să susțină, la rândul ei, financiar și logistic, proiectul la care ne referim.
Impresiile comunicate de primii beneficiari ai noii „aventuri marine” sunt cât se poate de concludente pentru evaluarea inițiativei „Urbe Submersi”. Satisfacția se situează la cote înalte, dovadă că – atunci când se întâlnesc dorința de a depăși limitele cunoașterii cu priceperea de a o transforma în realități – toată lumea are de câștigat.
(Sursa foto: www.facebook.com/Urbe-Submersi)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice