Accountancy Europe: Propunerea Comisiei Europene privind intermediarii din domeniul fiscal – un pas înainte pentru creșterea transparenței fiscale
Numărul 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017 » Direct de la sursă
Accountancy Europe a declarat, într-un comunicat de presă emis la 22 iunie a.c., că propunerea de directivă a Comisiei Europene cu privire la intermediarii din domeniul fiscal (despre care am relatat în numărul de față al revistei) poate ajuta la creșterea transparenței fiscale, dar că proiectul poate fi îmbunătățit.
Potrivit sursei citate, propunerea Comisiei Europene reprezintă un pas pozitiv pentru creșterea transparenței și a încrederii cetățenilor. Așa cum menționează directorul executiv al Accountancy Europe, Olivier Boutellis-Taft, „profesioniștii contabili generează transparență pentru participanții de pe piață și, în cele din urmă, ajută la creșterea încrederii în societate. Propunerea de directivă contribuie la sporirea transparenței. Prin urmare, deși va fi nevoie de o analiză suplimentară, suntem, în general, favorabili acestei inițiative. În opinia mea, Comisia a identificat corect sfera acestei propuneri, având în vedere că ea se aplică tuturor persoanelor care prestează servicii fiscale. Însă este important să ne asigurăm că această propunere funcționează în practică”.
Totodată, potrivit directorului executiv al Accountancy Europe, responsabilitatea prezentării schemelor fiscale ar trebui să-i revină contribuabilului. „Ceea ce cred că nu va funcționa în realitate este faptul că responsabilitatea prezentării schemelor fiscale le revine acum consultanților fiscali, în timp ce contribuabilul are un rol mai confortabil. Ar fi mai logic și mai eficient ca obligația de prezentare să-i revină contribuabilului, deoarece acesta poate fi singurul care deține toate informațiile necesare. Consultantul fiscal are obligația de a consilia, poate chiar și cu privire la prezentarea acestor informații, dar consultantului i-ar putea fi foarte dificil să raporteze informații pe care nu le-a primit de la client”, precizează Olivier Boutellis-Taft, citat în comunicatul amintit.
Colaborarea între toate părțile interesate este esențială pentru îmbunătățirea sistemului fiscal, concluzionează directorul executiv al Accountancy Europe: „Schemele fiscale complicate din acest moment nu ar putea fi folosite fără expertiza profesioniștilor contabili. Aceștia îi ajută pe contribuabili să-și respecte obligațiile și administrațiile fiscale să devină mai eficiente prin valorificarea tehnologiei disponibile și prin combaterea fraudei. Toți actorii din sistemul fiscal (autoritățile fiscale, legiuitorii, contribuabilii, intermediarii) trebuie să-și asume răspunderea pentru îmbunătățirea acestui sistem: ei trebuie să fie colaboratori, nu concurenți”.
Despre Accountancy Europe: Accountancy Europe reunește 50 de organisme profesionale din 37 de țări europene care reprezintă un milion de profesioniști contabili, auditori și consultanți. Accountancy Europe transpune experiențele lor zilnice pentru a aduce informații în dezbaterile de politică publică din Europa și dincolo de granițele acesteia.
(Copyright foto: pressmaster / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial