Achim Irimescu: Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane tone de hrană
Telex » Știri 10 martie 2022
Comisia Europeană susține că nu e niciun pericol pentru o lipsă de produse alimentare pe piața europeană, stocurile fiind de peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre, a afirmat, într-o dezbatere de specialitate, Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței României la Uniunea Europeană (UE), informează Agerpres. „A fost astăzi (miercuri, n.r.) o reuniune a grupului privind planul de contingență în situații de criză. Comisia a venit luni și ne-a spus că nu e niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piața europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuși, războiul a afectat aceste stocuri, pentru că la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse în circulație. Războiul tinde să se adauge crizei energetice și creșterii prețurilor la importuri, mai ales la îngrășăminte. În acest sens, Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind prețurile la energie care, sigur, implică și producția de îngrășăminte care este mare consumatoare de energie și mai ales de gaz. Ucraina și Rusia sunt mari producătoare de produse agroalimentare, de cereale în primul rând, dar sunt și foarte mari producători de îngrășăminte și de aici dificultăți suplimentare pentru producătorii europeni”, a declarat Achim Irimescu.
Acesta a subliniat că, în ceea ce privește sectorul cărnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privată a acestui produs, dar se poate avea în vedere și utilizarea rezervei de criză în valoare de 450 milioane euro, însă „procedura este foarte îndelungată”.
„Referitor la propunerile privind sectorul cărnii de porc, Comisia a propus în sfârșit o intervenție pe această piață. Anterior, au fost mari discuții în Consiliu și în Comitetul Special Agricol, pentru că însuși comisarul consideră că banii vor ajunge cu preponderență la producătorii mari din Europa de Vest și nu peste tot în statele-membre. Practic, măsura este cea a stocării private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizează pe retragerea unor cantități mari de carne de pe piață. O altă soluție ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizării comune de piață care vizează măsuri împotriva perturbării pieței și se au în vedere soluții de finanțare din fonduri necheltuite din bugetul european. O altă măsură ar fi utilizarea rezervei de criză, de 450 de milioane de euro, la care participă și fermierii români. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecărui fermier român. Dacă se va utiliza, mari șanse ca fermierii români să beneficieze de aceste fonduri nu sunt și atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criză se poate face numai cu acceptul Consiliului și Parlamentului, iar procedura este foarte îndelungată. Rămâne de văzut ce se poate face în continuare pentru piața porcului. Cu certitudine, stocarea privată se va aplica”, a susținut oficialul român.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial