Acord în cadrul Consiliului Competitivitate asupra propunerii Comisiei Europene privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte
Numărul 7, 23 feb.-1 mar. 2021 » Direct de la sursă
La 25 februarie, în cadrul Consiliului Competitivitate, miniștrii responsabili de comerț, economie, industrie, cercetare și inovare și spațiu ai statelor membre UE au ajuns la un acord asupra propunerii Comisiei Europene privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte („country-by-country reporting” – CbCR public), care ar impune companiilor obligația de a face publice anumite date contabile, precum cifra de afaceri sau impozitele plătite.
Următorul pas este ca la 3 martie reprezentanții permanenți ai statelor membre UE (Coreper) să aprobe mandatul de negociere al Consiliului Uniunii Europene pentru a putea demara negocierile cu Parlamentul European privind textul propunerii. Printre negociatorii din cadrul Parlamentului European ar trebui să se afle coraportorii Evelyn Regner (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Austria) și Iban García del Blanco (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Spania).
Statele membre UE au adoptat poziții diferite în cadrul reuniunii amintite. România, Franța, Italia, Belgia, Austria, Polonia, Spania, Finlanda, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Țările de Jos și Slovenia și-au exprimat în mod explicit sprijinul față de această propunere.
Ungaria, Irlanda, Republica Cehă, Cipru, Suedia, Luxemburg și Malta nu au susținut propunerea deoarece consideră că forumul adecvat pentru a iniția această propunere nu este Consiliul Competitivitate și că propunerea ar trebui negociată ca text fiscal, atât la nivel unanim, cât și în cadrul Consiliului ECOFIN.
Croația, Estonia și Letonia sunt pregătite să susțină avansarea propunerii, însă nu au arătat un sprijin concret în acest sens. Germania s-a abținut din motive de politică internă. Lituania și Slovacia, care au susținut această propunere în trecut, nu au luat cuvântul în cadrul reuniunii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane