Acord în cadrul OMC privind comerțul digital
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » Lumea în care trăim
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a anunțat că aproximativ 80 de țări au ajuns zilele trecute la un acord privind reglementările care guvernează comerțul digital, inclusiv recunoașterea semnăturilor electronice și protecția împotriva fraudelor online, dar Statele Unite nu au semnat documentul, transmite Reuters, preluată de Agerpres. După cinci ani de negocieri, coordonatorii Australia, Japonia și Singapore au distribuit ceea ce ei au numit "un text stabilizat", pe care Uniunea Europeană l-a apreciat ca fiind "istoric", iar Marea Britanie "revoluționar".
"Am negociat primele reglementări globale privind comerțul digital", a scris vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o postare pe platforma de social media X.
Oficialii din Marea Britanie au apreciat că acordul îi va determina pe toți participanții să facă procesele și documente vamale digitale, recunoașterea documentelor electronice și a semnăturilor electronice și va pune în aplicare protecția legală contra fraudelor online și informațiilor înșelătoare privind produsele.
91 din cei 166 membri OMC s-au angajat în negocieri, inclusiv China, Canada, Argentina, Nigeria și Arabia Saudită.
Statele Unite au apreciat că noul text este un important pas înainte, dar încă nu răspunde pe deplin cerințelor și este necesară mai multă muncă, inclusiv în privința excepțiilor legate de interesele esențiale de securitate.
Alte țări, cum ar fi Brazilia, Indonezia și Turcia și-au exprimat rezervele, conform unor surse OMC, dar sunt subiecte minore în majoritatea cazurilor.
În final, participanții ar putea să nu ajungă la un acord oficial deoarece ar necesita consens în rândul tuturor membrilor OMC. În special India și Africa de Sud se opun acordurilor în care nu sunt implicați toți membrii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice