Acord între Parlamentul European și Consiliul UE privind consolidarea normelor UE în materie de vize
Numărul 7, 26 febr. - 4 mar. 2019 » Direct de la sursă
Statele membre ale UE au aprobat, zilele trecute, acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul cu privire la propunerea Comisiei de a moderniza politica comună a UE în domeniul vizelor, adaptând normele la evoluția preocupărilor legate de securitate, la provocările conexe migrației și la noile oportunități oferite de evoluțiile tehnologice.
„Modificările convenite le vor permite persoanelor care călătoresc în scopuri legitime către Europa să obțină mai ușor o viză, ceea ce va facilita activitățile de turism, de comerț și de afaceri, consolidând, totodată, securitatea și reducând riscurile în materie de migrație neregulamentară”, precizează Executivul comunitar, într-un comunicat.
Noile norme includ în special:
● proceduri mai flexibile. Călătorii își vor putea depune cererile cu până la 6 luni înainte de călătoria planificată (9 luni în cazul marinarilor), spre deosebire de procedura actuală în care termenul este de 3 luni, și, în majoritatea cazurilor, direct din țara lor de reședință. În funcție de infrastructura disponibilă, călătorii pot, de asemenea, să își completeze și să semneze cererile pe cale electronică. Minorii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani pot fi scutiți de plata taxei de viză;
● vize cu intrări multiple cu o perioadă de valabilitate mai mare. Datorită introducerii unor norme obligatorii comune, persoanele care călătoresc frecvent și au un istoric pozitiv în materie de vize pot să primească o viză cu intrări multiple, a cărei durată de valabilitate crește treptat, de la un an la maximum cinci ani, ceea ce le va permite solicitanților și statelor membre să economisească timp și bani. Îndeplinirea de către călători a condițiilor de intrare va fi verificată cu rigurozitate și în repetate rânduri, în toate cazurile.
● resurse suplimentare pentru consolidarea securității. Având în vedere costurile de prelucrare care au sporit semnificativ în ultimii ani, se va aplica o majorare moderată a taxei de viză (de la 60 euro la 80 euro). Această majorare le va permite statelor membre să mențină un număr adecvat de membri ai personalului consular în întreaga lume, pentru a asigura controale de securitate minuțioase, precum și să își modernizeze echipamentele și programele informatice. „Totodată, această majorare nu va constitui un obstacol pentru solicitanții de viză”, afirmă CE;
● îmbunătățirea cooperării în materie de readmisie. Condițiile de prelucrare a cererilor de viză pot fi adaptate în funcție de măsura în care țara terță cooperează în mod satisfăcător în ceea ce privește returnarea și readmisia migranților în situație neregulamentară, inclusiv în ceea ce privește termenul maxim de prelucrare a cererilor, durata de valabilitate a vizelor eliberate, cuantumul taxelor de viză percepute și scutirea anumitor călători de plata unor astfel de taxe.
Acest acord va trebui să fie aprobat și de Parlamentul European. PE și Consiliul vor trebui apoi să adopte regulamentul în mod oficial. Textul adoptat va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar noile norme se vor aplica după 6 luni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial