Acord privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030
Telex » Știri 13 martie 2023
Negociatorii Președinției Consiliului UE și cei ai Parlamentului European au ajuns, la finalul săptămânii trecute, la un acord provizoriu privind reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030, a anunțat Președinția suedeză a UE într-un comunicat de presă, transmite Reuters, preluată de Agerpres. "Statele membre trebuie să asigure, împreună, o reducere a consumului final de energie de cel puțin 11,7% în 2030, comparativ cu prognozele privind consumul de energie pentru anul 2030 făcute în 2020. Aceasta se traduce într-o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 milioane de tone echivalent petrol și una de 993 milioane de tone echivalent petrol pentru consumul primar", se precizează în comunicat.
Președinția suedeză a Consiliului UE subliniază faptul că, în cazul consumului final de energie, limita de consum va fi obligatorie pentru statele membre, la nivel colectiv, în timp ce ținta privind consumul primar de energie va fi una orientativă.
Consiliul UE și Parlamentul European au convenit că toatele state membre vor contribui la atingerea țintei generale fixate la nivelul UE prin contribuții și traiectorii naționale, stabilite de statele membre în planurile lor naționale integrate în domeniul energiei și schimbărilor climatice.
Comitetul Reprezentanților Permanenți din cadrul Consiliului UE precum și comitetul responsabil pentru politicile enegetice din cadrul Parlamentului European vor trebui să aprobe acordul provizoriu, după care Parlamentul și Consiliul îl vor putea adopta în mod formal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice