Acţiune coordonată a marilor bănci centrale pentru a facilita accesul la dolari americani
Numărul 11-12, 24 mar. - 6 apr. 2020 » Lumea în care trăim
Cele mai importante bănci ale lumii, inclusiv Rezerva Federală americană, Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei, au anunţat o acţiune coordonată pentru a facilita accesul la dolari americani la nivel global, informează AFP, citată de Agerpres. „Pentru a îmbunătăţi eficienţa liniilor swap destinate furnizării de finanţare în dolari, aceste bănci centrale au convenit să crească frecvenţa operaţiunilor cu maturitatea la şapte zile de la odată pe săptămână la odată pe zi”, au precizat într-un comunicat comun Rezerva Federală americană, Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei, Banca Angliei, Banca Centrală a Canadei şi Banca Naţională a Elveţiei. Aceste operaţiuni zilnice încep astăzi, 23 martie 2020, şi vor continua cel puţin până la sfârşitul lunii aprilie, precizează băncile centrale.
Liniile swap „constituie o importantă plasă de siguranţă în materie de lichidităţi pentru a atenua tensiunile de pe pieţele mondiale de finanţare şi contribuie la diminuarea efectelor acestor tensiuni asupra ofertei de credite pentru gospodării şi firme, atât la nivel naţional cât şi în străinătate”, se mai arată în comunicat.
În ultimele zile, cererea mondială de dolari americani a crescut puternic, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă penurie pe fondul crizei coronavirusului.
Liniile de „swap” bilaterale între băncile centrale sunt o plasă de securitate foarte importantă la nivel mondial, utilizată intens în perioada crizei financiare din 2008, pentru a evita apariţia unor probleme în aprovizionarea cu o anumită valută în perioade de criză, ceea ce ar avea consecinţe catastrofale pentru gospodării şi companii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice