Activele financiare ale sectorului administrațiilor publice au crescut cu 1,4 puncte procentuale în trimestrul II
Numărul 41, 19-25 oct. 2022 » Breviar statistic
Activele financiare ale sectorului administrațiilor publice au crescut în trimestrul II al acestui an cu 1,4 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2021, ajungând la 25% din PIB, în special pe seama majorării soldului depozitelor acestora, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), consultate de Agerpres. „Elementele înregistrate sub acest instrument financiar au cunoscut o creștere de 1,6 puncte procentuale în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul II 2021, ajungând să reprezinte 5,9% din PIB, pe seama emisiunilor noi de titluri de natura datoriei, dar și a plasamentelor efectuate în depozite overnight la instituții de credit. S-a observat o ușoară scădere de 0,3 puncte procentuale în cazul altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenții economici autorităților publice și creanțe externe), aceste elemente reprezentând 6% din PIB”, menționează BNR.
Elementele înregistrate sub instrumentele „Credite” și „Participații și acțiuni/unități ale fondurilor de investiții” au cunoscut evoluții constante, reprezentând 2,5%, respectiv 10,3% din PIB, în trimestrul II al anului 2022.
Angajamentele financiare ale administrației publice s-au diminuat cu 7,9 puncte procentuale la finalul trimestrului II 2022, în comparație cu același trimestru al anului anterior, reprezentând 47,4% din PIB. Titlurile de natura datoriei, emise de administrația publică, au reprezentat 31,6% din PIB, cu 8,7 puncte procentuale mai puțin decât în aceeași perioada a anului precedent.
„Această scădere este explicată de evoluția instrumentelor de datorie pe piața internațională de capital. Soldul creditelor angajate a crescut cu 0,7 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 7,2% din PIB, iar elementele din categoria altor sume de plătit s-au diminuat cu 0,1 puncte procentuale, până la 7,7% din PIB”, subliniază banca centrală.
Sectorul administrațiilor publice a înregistrat necesar de finanțare în ambele perioade analizate, respectiv de 0,1% din PIB în trimestrul II 2022 și de 1,5% din PIB în trimestrul II 2021.
Administrația centrală a prezentat un necesar de finanțare de 0,2% din PIB în trimestrul II 2022, comparativ cu 1,9% sută din PIB în același trimestru al anului anterior.
Administrațiile locale au consemnat o capacitate de finanțare de 0,1% din PIB atât în trimestrul II 2022, cât și în trimestrul II 2021.
Administrațiile de securitate socială au avut un necesar de finanțare de 0,1% din PIB în trimestrul II 2022, în timp ce în trimestrul I 2021 au prezentat o capacitate de finanțare de 0,3% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național