Activele financiare ale sectorului administrațiilor publice s-au situat la 22,6% din PIB, în trimestrul I
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » Breviar statistic
Activele financiare ale sectorului administrațiilor publice au crescut în primul trimestru din 2023 cu 0,5 puncte procentuale (pp) comparativ cu perioada similară din 2022, ajungând la 22,6%, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), citate de Agerpres. "Evoluția ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului disponibilităților de natura numerarului și depozitelor (+75,5%) atingând un nivel de 6,3% din PIB, ca urmare a încasării contravalorii titlurilor de natura datoriei emise de Ministerul Finanțelor în trimestrul I 2023, titluri de stat denominate în euro și în dolari americani", precizează BNR.
Potrivit sursei citate, participațiile și acțiunile/unitățile fondurilor de investiții au scăzut cu 1,2 pp, ajungând să reprezinte 8,7% din PIB. Alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenții economici autorităților publice și creanțe externe) s-au redus cu 0,3 pp, până la nivelul de 5,3%. Creditele acordate de administrațiile publice au ajuns la un nivel de 2% din PIB (în scădere cu 0,3 pp), evoluție dată, în principal, de plățile în avans efectuate de stat pentru achiziționarea de echipamente militare și de rambursările efectuate de societățile nefinanciare pentru creditele acordate de administrația centrală, menționează banca centrală.
Angajamentele financiare ale administrațiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, au crescut cu 0,8 pp, ajungând la 48,8% la finele trimestrului I 2023. Această evoluție a fost determinată, în principal, de emisiunile de titluri de stat efectuate de Ministerul Finanțelor în vederea finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei guvernamentale și sunt reflectate în cadrul instrumentului financiar titluri de natura datoriei, care au crescut cu 0,5 pp în primele trei luni ale anului, ajungând la 33,7% din PIB.
O tendință similară a consemnat și stocul creditelor angajate (+16,7%), în creștere cu 0,2 pp, ajungând la 6,7% din PIB, ca urmare a emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populației din cadrul programului Tezaur, lansate în trimestrul I 2023.
Ponderea datoriilor din categoria alte conturi de plătit a atins un nivel de 7,6% din PIB, în creștere față de T1 2022 cu 0,1 pp ca urmare, în principal, a înregistrării sumelor primite în baza Planului Național de Redresare și Reziliență, componenta de împrumut extern nerambursabil (grant) și a celor datorate societăților nefinanciare în contextul măsurilor întreprinse de stat pentru reducerea impactului rezultat din creșterea prețurilor energiei.
Sectorul administrațiilor publice a înregistrat un necesar net de finanțare în cuantum de 1,4% din PIB în trimestrul I 2023 comparativ cu 1,7% din PIB în trimestrul I 2022, pe seama eforturilor Guvernului de reducere a deficitului bugetar în contextul recomandărilor Comisiei Europene.
Administrația centrală a prezentat un necesar net de finanțare de 1,8% din PIB în ianuarie-martie 2023, comparativ cu 2% din PIB în perioada similară a anului trecut.
Administrațiile locale au înregistrat o capacitate netă de finanțare în ambele trimestre analizate, și anume 0,3% din PIB în trimestrul I 2023 și 0,2% din PIB în trimestrul I 2022.
Administrațiile de securitate socială au consemnat o capacitate netă de finanțare de 0,1% din PIB în ambele trimestre luate în analiză.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național