Activitatea economică în zona euro a accelerat în februarie după relaxarea restricțiilor sanitare
Numărul 7, 23 feb. - 1 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Activitatea economică în zona euro a accelerat puternic în luna februarie, profitând de relaxarea restricțiilor sanitare, arată datele preliminare publicate de compania de analize financiare Markit, transmite AFP, preluată de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat până la 55,8 puncte în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, de la 52,3 puncte în ianuarie, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„Relaxarea măsurilor sanitare s-a tradus printr-o relansare puternică a creșterii activității globale... după două luni de creștere modestă legată de apariția variantei Omicron și reintroducerea de restricții”, care au fost parțial în februarie, explică analiștii de la Markit.
Dacă sectorul călătoriilor și turismului a cunoscut „o creștere deosebită a activității”, la fel ca întregul sector al serviciilor, „creșterea producției s-a consolidat și în industria manufacturieră, susținută de amplificarea cererii și o atenuare a tensiunilor cu privire la aprovizionare”, subliniază Markit.
În rândul statelor membre, cea mai importantă relansare a creșterii s-a înregistrat în Franța, unde indicatorul PMI a afișat cel mai puternic avans de după luna iunie 2021.
„Soliditatea revenirii în activitatea de afaceri, semnalată de PMI, oferă o nouă dovadă că economia a demonstrat o rezistență încurajatoare în fața valului omicron. Însă intensificarea presiunilor inflaționiste va alimenta speculațiile cu privire la o atitudine de tip hawk (șoim - nr.) la BCE”, a declarat economistul-șef de la IHS Markit, Chris Williamson.
Inflația în zona euro a atins un maxim istoric în luna ianuarie, iar Banca Centrală Europeană este supusă unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a înăspri politica monetară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane