Activitatea economică în zona euro a stagnat în aprilie
Telex » Știri 3 mai 2022
Activitatea economică în zona euro a stagnat luna trecută, fabricile având dificultăți cu procurarea materiilor prime, cererea fiind afectată de creșterea prețurilor și de temerile privind perspectivele economice, arată datele publicate de S&P Global, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Efectele invadării Ucrainei de către Rusia și ale restricțiilor introduse în China în urma creșterii cazurilor de COVID-19 au exacerbat perturbările din lanțurile de aprovizionare și au afectat activitatea fabricilor.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 55,5 puncte în aprilie, cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, de la 56,5 puncte în martie, conform datelor S&P Global.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Indicatorul care măsoară producția a scăzut la 50,7 puncte în aprilie (de la 53,1 puncte în martie), ajungând la cel mai redus nivel din iunie 2020, când zona euro se confrunta cu primul val al pandemiei.
„În zona euro, producția aproape s-a blocat în aprilie. Companiile nu doar au raportat că problemele cu deficitul de componente s-au agravat din cauza războiului și a restricțiilor din China, ci și că majorarea prețurilor și sporirea incertitudinilor privind perspectivele economice au afectat cererea”, a apreciat Chris Williamson, economist în cadrul S&P Global.
Costurile de producție au înregistrat una dintre cele mai rapide rate de creștere de când se publică studiul, iar fabricile le-au transferat clienților, majorând într-un ritm record prețurile. Indicatorul privind costurile de producție a urcat la 77,3 puncte în aprilie (de la 74,2 puncte luna precedentă), cel mai ridicat nivel de când S&P Global a început colectarea datelor, la finalul lui 2002.
Aceste date vor spori probabil presiunile asupra BCE pentru înăsprirea politicii monetare, după ce inflația în zona euro a urcat la 7,5% în aprilie. Este un nivel record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile