Activitatea economică în zona euro s-a redresat în martie
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Lumea în care trăim
Activitatea economică în zona euro a crescut neașteptat luna aceasta, arată datele preliminare publicate de compania de analize financiare Markit, dar evoluția bună nu va continua probabil în aprilie, în condițiile în care cea mai mare parte a Europei este afectată de restricțiile severe impuse pentru a stopa răspândirea celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Fabricile și-au majorat producția la cel mai rapid ritm lunar din peste 23 de ani, contracarând încetinirea din sectorul dominant al serviciilor, care este mult mai vulnerabil la restricții.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat în martie la 52,50 de puncte, de la 48,80 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit. Este cel mai ridicat nivel de la finalul lui 2018.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Chiar dacă cei mai optimiști respondenți la sondajul realizat de Reuters estimau o creștere a indicatorului până la 51 de puncte, majoritatea se așteptau la un avans modest, până la 49,1 puncte.
„Creșterea indicatorului în martie este o vestă bună dar tendința nu va continua probabil, în urma înăspririi restricțiilor”, a apreciat Jessica Hinds de la Capital Economics.
Motorul creșterii economice a Europei, Germania, a raportat în martie un nivel record al creșterii activității fabricilor, dar și un avans al sectorului serviciilor, după cinci luni de declin.
În Franța, a doua economie a zonei euro, activitatea fabricilor a crescut peste așteptări, iar industria a avut cel mai rapid ritm de creștere din ultimii peste trei ani.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor a urcat în martie la 48,80 de puncte, de la 45,70 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii se așteptau să crească până la 46 de puncte. Este cel mai ridicat nivel din august.
Sporirea cererii pentru produse prelucrate a ajutat la creșterea indicatorului PMI care evaluează activitatea fabricilor în martie la 62,40 de puncte, de la 57,90 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 1997 și mult peste estimările analiștilor, de 57,70 puncte.
Creșterea a fost determinată de un avans record al producției fabricilor din Germania, dar și din întreaga regiune, în urma majorării comenzilor industriale și a exporturilor.
În 11 martie, Banca Centrală Europeană a îmbunătățit ușor prognoza privind evoluția economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
În scenariul de bază, BCE se așteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4% în 2020, față de o creștere cu 3,9% previzionată în decembrie. Rata inflației în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, față de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunțat președintele BCE, Christine Lagarde. Oficialul a adăugat că riscurile la adresa perspectivelor economice au devenit mai echilibrate, dar ar putea înclina spre o deteriorare pe termen scurt, din cauza efectelor pandemiei și a restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea ei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile