Activitatea economică în zona euro se menține la un nivel solid
Telex » Știri 4 ianuarie 2022
Activitatea de producție în zona euro a rămas rezilientă la finalul lui 2021, fabricile beneficiind de pe urma atenuării perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și a nivelului record al aprovizionării cu materii prime, arată datele publicate de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Întreruperile provocate de pandemia de coronavirus, alături de lipsa șoferilor de tir, au dus la un deficit de producție, fabricile confruntându-se cu lipsa materiilor prime necesare în ultimele luni. Dar atenuarea problemelor din lanțurile de aprovizionare a dus la o scădere semnificativă a presiunii prețurilor.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 58 de puncte în decembrie, de la 58,4 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Indicele care măsoară producția, perceput ca un indicator al viabilității economiei, s-a menținut la 53,8 în decembrie, similar cu nivelul din noiembrie.
„A fost o perioadă incredibil de dificilă pentru fabricile din zona euro în semestrul doi din 2021, dar cele mai recente date arată o îmbunătățire a situației. Vedem indicii bine venite că perturbările din lanțurile de aprovizionare, care au afectat toate liniile de producție din Europa, încep să se atenueze”, a apreciat Joe Hayes, economist la IHS Markit.
În urma acestor evoluții, indicele privind prețurile factorilor de producție a scăzut la 86,7 puncte în decembrie, de la la 88,9 puncte în noiembrie (cel mai redus nivel din ultimele opt luni), dar a permis fabricilor să majoreze prețurile într-un ritm mai lent decât luna precedentă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial