Activitatea fabricilor din zona euro a revenit pe creștere, în iulie
Numărul 31-32, 11-24 august 2020 » Lumea în care trăim
Activitatea fabricilor din zona euro a crescut în iulie pentru prima dată de la începutul lui 2019, după atenuarea restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, citată de Agerpres. Astfel, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a crescut în iulie la 51,8 puncte, de la 47,4 puncte luna precedentă, potrivit estimării realizate de Markit. Este pentru prima dată din ianuarie 2019 când indicatorul depășește pragul de 50 de puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a acesteia.
Datele publicate de Eurostat arată că economia zonei euro s-a contractat cu 12,1% în trimestrul doi din 2020, cel mai semnificativ declin de când se publică aceste date, respectiv din 1995. Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă la o creștere a PIB-ului zonei euro de 8,1% în acest trimestru.
„Fabricile din zona euro au înregistrat un start pozitiv în trimestrul trei, producția consemnând cel mai rapid ritm de creștere din ultimii doi ani, datorită sporirii încurajatoare a cererii. Creșterea noilor comenzi a depășit producția, ceea ce arată că avansul va continua și în august”, a subliniat Chris Williamson, economist-șef la Markit.
Singurul motiv de îngrijorare este reducerea numărului de angajați de către fabrici. Indicele privind angajările a urcat ușor în iulie, la 42,9 puncte, de la 41,3 puncte în luna precedentă. „Situația locurilor de muncă rămâne un motiv serios de îngrijorare, în special pentru că situația pieței forței de muncă va fi probabil elementul-cheie pentru a determina calea spre redresare a economiei”, susține Williamson.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane