„Activitatea noastră individuală și la nivelul filialei asigură permanent joncțiunea dintre interesul personal și interesul public”
Numărul 8, 3-9 martie 2020 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Maria Verona Dinescu, expert contabil, membru al Consiliului Filialei CECCAR Dâmbovița
Alexandra Rizea: Vă adresăm rugămintea de a le prezenta cititorilor cele mai semnificative momente din cariera dvs., cu accent pe opțiunea pentru profesie și rezultatele obținute până în prezent.
Maria Verona Dinescu: Pasionată de cifre, am hotărât să urmez cursurile Facultății de Științe Economice, specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune, urmată de masteratul în auditul instituțiilor publice și private. Din dorința de a continua drumul spre performanță în profesie, dobândirea calității de membru al CECCAR a fost următorul și cel mai important pas. În 2013 am obținut calificarea de expert contabil. În cursul acestei evoluții mi-am propus ca serviciile oferite clienților mei să fie de o calitate ireproșabilă. De aceea am dedicat foarte mult timp documentării, informării, pregătirii personalului și comunicării către clienți a tuturor elementelor necesare în vederea adoptării deciziilor corecte, ceea ce înseamnă și premisa desfășurării unor afaceri eficiente. În anul 2019, asemenea eforturi au fost răsplătite: societatea noastră a ajuns în topul firmelor CECCAR Dâmbovița.
După această trecere în revistă a parcursului dvs. profesional, ce anume se cere reliefat cu precădere, din experiența acumulată, ca lecție de viață și de muncă pentru colegii mai tineri?
Seriozitatea, corectitudinea, respectul și dorința de a deveni mai bun cu fiecare zi care trece au fost elementele principale care m-au ghidat și mă ghidează permanent, atât în viața privată, cât și în exercitarea profesiei de expert contabil. Să-ți placă ceea ce faci și să o faci bine este, din punctul meu de vedere, cheia succesului. De altfel, propria experiență arată că există nu numai o condiționare reciprocă a vieții private cu exercitarea profesiei, ci și un echilibru dinamic determinat nu neapărat de factori conjuncturali, ci de o viziune strategică asupra a ceea ce-ți propui să realizezi în viață, în meseria pe care ai ales-o și o practici în parametrii pe care i-am menționat succint.
Care este punctul dvs. de vedere referitor la ceea ce s-a întreprins și se întreprinde la nivelul filialei CECCAR pentru consolidarea pieței serviciilor contabile în județul Dâmbovița?
În calitate de membru al Consiliului Filialei Dâmbovița am participat și particip la numeroase acțiuni care urmăresc consecvent sprijinirea fiecărui coleg pentru a se perfecționa din punct de vedere profesional. Este vorba despre stimularea eforturilor creative îndreptate spre o implicare tot mai activă în vederea realizării obiectivelor comune, al căror scop constă tocmai în consolidarea pieței serviciilor contabile în județul nostru. Nimeni dintre noi nu trebuie să aibă sentimentul că este lăsat singur să se descurce cu dificultățile inerente în exercitarea profesiei, cum sunt cele care privesc relațiile cu clienții, cu mediul economico-social în care ne desfășurăm activitatea. Pornim de la realități, de la dinamica legislației, de la cerințele economiei reale și ne adaptăm cerințelor acestor dinamici. Un rol important al filialei constă în sprijinul acordat în primul rând pentru menținerea nivelului ridicat al pregătirii profesionale. Dar, cum am mai remarcat, acest proces este corelat cu cerințele mediului de afaceri atât la nivel județean, cât și la scară națională. În fond, este vorba despre un proces care face joncțiunea dintre interesul personal și interesul public.
Cum se acționează la nivelul filialei pentru creșterea contribuțiilor profesioniștilor contabili, împreună cu autoritățile publice, cu mediul de afaceri, cu alte organizații civice, la accelerarea dezvoltării economico-sociale a județului?
Este cunoscut, inclusiv prin practica noastră individuală și de echipă – am în vedere aici, în principal, rolul deosebit al firmelor de contabilitate –, faptul că dezvoltarea economică în profil teritorial este asigurată și stimulată de suma contribuțiilor entităților care funcționează în aceste zone. Prin urmare, centrul de greutate al acțiunilor pe care le desfășurăm îl constituie armonizarea acțiunilor noastre cu cele ale autorităților locale, instituțiilor de învățământ, asociațiilor profesionale și ale oamenilor de afaceri. În mod obiectiv avem același scop și conștientizarea acestui fapt a făcut și face obiectul întâlnirilor noastre sistematice și al agendelor pe care le urmărim, consecvent, cu toții. Prin asemenea modalități, fiecare om de afaceri înțelege tot mai profund că rezultatul activității sale este influențat de profesioniștii cu care lucrează – expertul contabil, în primul rând, avocatul, lichidatorul, executorul judecătoresc etc. De exemplu, filiala noastră organizează mese rotunde cu membrii CECCAR și instituțiile cu care interacționăm, precum Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Casa de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Tribunalul Dâmbovița, pentru analiza modificărilor legislative, interpretarea unitară a legislației și o mai bună înțelegere a procedurilor specifice de lucru ale fiecărei insituții. Lunar, atât membrii CECCAR, cât și alte persoane interesate participă la sediul AJFP la reuniuni la care se prezintă informații utile și se clarifică diverse aspecte de interes comun.
În ceea ce privește perioada următoare vă rugăm să vă referiți la obiectivele pe care vi le-ați propus pentru a veni, pe mai departe, în întâmpinarea cerințelor erei digitale, pentru promovarea mai puternică a noilor tehnologii și a serviciilor integrate de contabilitate.
Suntem cu toții conștienți de faptul că noile tehnologii fac parte acum din viața fiecărui profesionist contabil. Le privim ca pe un prieten, nu ca pe un inamic. În desfășurarea activității curente și de perspectivă căutăm mereu softuri și tehnologii care au ca scop eficientizarea activității mai ales prin îmbunătățirea timpilor de lucru, centralizarea și sintetizarea diverselor informații, evitarea erorii umane. Ne-am propus, în programele noastre de lucru, să acționăm împreună cu toate instituțiile și organizațiile cu care interacționăm pentru a implementa noile tehnologii, cum ar fi factura electronică – etapă ce va permite profesionistului contabil să-și îndeplinească tot mai bine rolul de principal consilier al întreprinzătorilor, al managerilor, să ofere soluții atât în privința aspectelor de ordin contabilo-fiscal, cât și în ceea ce privește cerințele economiei naționale în context european și mondial. Având alături o echipă tânără, ne-am propus să le oferim clienților servicii integrate de calitate, astfel încât să obținem împreună rezultate cât mai bune, ceea ce reprezintă ținta noastră comună ca parte organică a obiectivelor ce asigură progresul economico-social al județului Dâmbovița, al întregii noastre economii naționale.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile