Actuala „ofensivă” a cărții înregistrează noi victorii pe „frontul” lecturilor de calitate
Numărul 16, 24-29 apr. 2024 » Eveniment
La nivel de preocupări cotidiene, devine tot mai clar că rezultatele diverselor cercetări sociologice, precum și concluziile desprinse din numeroase dezbateri publice, din analizele presei privind combaterea unor fenomene negative, precum deficiențele din învățământul de toate gradele, persistența abandonului școlar, dimensiunile analfabetismului funcțional generează, pe diverse paliere ale societății, reacții pozitive interesante. Dacă mergem pe fluxul informațiilor de actualitate, va fi tot mai evident că se conștientizează, într-o măsură tot mai semnificativă, faptul că lectura de calitate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de contracarare a fenomenelor amintite. Câteva evenimente care se înscriu în acești parametri ai realității sunt demne de luat cu seriozitate în seamă.
De exemplu, la Iași, 73 de edituri dintre cele mai prestigioase au participat la Palace Mall la cea de-a XXIX-a ediție a Târgului de Carte „LIBREX”; pe o suprafață de peste 800 mp, s-au amenajat standuri pentru editori, difuzori, distribuitori de carte românească și străină, care s-au bucurat de aprecierea unui număr mare de vizitatori. Acești expozanți asigură peste 60% din producția de carte care se vinde curent în țara noastră. Atenția prioritară s-a îndreptat, cum era de așteptat, asupra noilor apariții editoriale, care au reprezentat și cele mai bine vândute titluri.
Programul Târgului a inclus și patru conferințe susținute de academicieni, profesori universitari, scriitori și critici, care au abordat teme esențiale precum orientarea producțiilor editoriale în funcție de cerințele sociale prezente și de perspectivă, modalitățile de antrenare a celor mai valoroși autori, căile de asigurare a unor finanțări decente, diseminarea cărții românești în lume. Concluziile desprinse din dezbateri au fost comunicate autorităților competente în vederea adoptării măsurilor care se impun pentru îmbunătățirea radicală a situației de pe piața cărții din țara noastră.
Șansele de atingere a unor asemenea deziderate au fost relevate și de participarea Institutului Cultural Român și a Centrului Național al Cărții la Târgul Internațional de Carte organizat în capitala Belgiei. A fost o premieră în materie care a permis testarea gradului de interes față de peste 300 de titluri aparținând tuturor genurilor de beletristică, precum și artelor vizuale, dedicate patrimoniului cultural românesc și artiștilor plastici contemporani. Cele mai multe volume au fost editate în limbile română, engleză și franceză. Specialiștii din numeroase țări au apreciat valoarea și varietatea producției editoriale românești.
Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles reunește anual, în cele două pavilioane „clasice”, în medie, peste 500 de edituri și peste 300 de evenimente cu participarea a peste 1000 de autori din întreaga lume, fiecare ediție bucurându-se, în medie, de peste 80.000 de participanți.
Tot pe aceeași linie a deschiderii spre lume s-a înscris participarea României la „Festival Du Livre de Paris”, eveniment dedicat lecturii, organizat la Grand Palais Ephémère și în alte spații emblematice din capitala Franței. Cărțile prezentate – proză, poezie, reportaj, documentare la care s-au adăugat lucrări de artă plastică – au pus în evidență potențialul editorial al țării noastre, capacitatea de adaptare la cerințele cititorilor, orientarea tot mai evidentă spre promovarea formulelor moderne de expresie literar-artistică. În ultima perioadă, s-a dovedit mai pregnant ca până acum că participări la asemenea manifestări din străinătate au o influență directă asupra opțiunilor editoriale, iar informarea mai largă și mai competentă a publicului autohton determină curente de opinie favorabile extinderii cercului de cititori de toate vârstele și de toate profesiile.
Și acum, revenind în țară, consemnăm creșterea numărului de inițiative ale bibliotecilor publice și private care inițiază acțiuni de promovare a lecturii începând cu cele mai tinere generații. Un exemplu interesant îl oferă Biblioteca Județeană Mureș, care, în aceste zile, a dat startul ediției a XI-a a concursului de lectură „Bătălia cărților”, adresat copiilor și adolescenților. Concurenții trebuie să citească toate cărțile recomandate fiecărei categorii de vârstă de care aparțin și să întocmească pe această bază un portofoliu de lectură reprezentativ pentru nivelul de cultură generală la care tind participanții performanți. Fiecare va vota cartea preferată, urmând ca la dezbaterea finală să convingă publicul că merită să-i fie acordat titlul de „Cartea anului”. Totodată, urmează să fie desemnat „Cititorul anului”, ales de un juriu în urma celei mai convingătoare prezentări de carte din întregul concurs. În carnetul de lectură vor fi consemnate punctele înregistrate pentru fiecare carte citită în vederea asigurării continuității și ritmicității lecturii. Finaliștii vor participa la dezbaterea intitulată „Convinge-mă să citesc!” la care fiecare participant va susține un discurs liber despre cartea preferată.
(Copyright foto: targuldecartelibrex.ro)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice