Actul european privind cipurile asigură securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în domeniul semiconductorilor
Telex » Știri 25 septembrie 2023
Comisia Europeană a anunțat că la 21 septembrie a intrat în vigoare Actul european privind cipurile, care introduce un set cuprinzător de măsuri menite să asigure securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în ceea ce privește tehnologiile și aplicațiile semiconductorilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Semiconductorii sunt elementele constitutive esențiale ale produselor digitale și digitalizate. Prezenți pretutindeni, de la telefoanele inteligente și automobile până la aplicațiile și infrastructurile critice pentru asistență medicală, energie, apărare, comunicații și automatizare industrială, semiconductorii sunt esențiali pentru economia digitală modernă. Semiconductorii se află, de asemenea, în centrul unor interese geostrategice puternice și al cursei tehnologice mondiale.
Concret, Actul european privind cipurile va consolida activitățile de producție din Uniune, va stimula ecosistemul european de proiectare și va sprijini extinderea și inovarea de-a lungul întregului lanț valoric. Prin intermediul Actului european privind cipurile, Uniunea Europeană urmărește să își atingă obiectivul de a-și dubla cota de piață actuală la nivel mondial, astfel încât aceasta să ajungă la 20% în 2030.
Actul european privind cipurile cuprinde trei piloni principali.
Primul pilon - inițiativa "Cipuri pentru Europa" - consolidează poziția de lider tehnologic a Europei, prin facilitarea transferului de cunoștințe de la laboratoare la fabrici, prin eliminarea decalajului dintre cercetare și inovare, pe de o parte, și activitățile industriale, pe de altă parte, precum și prin promovarea industrializării tehnologiilor inovatoare de către întreprinderile europene. Inițiativa "Cipuri pentru Europa" va fi pusă în aplicare în principal de întreprinderea comună pentru cipuri.
Inițiativa va fi sprijinită de fonduri UE în valoare de 3,3 miliarde de euro, sumă ce se preconizează să fie completată cu fonduri de o valoare similară din partea statelor membre. Concret, aceste investiții vor sprijini activități precum crearea unor linii-pilot avansate de producție pentru a accelera inovarea și dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea unei platforme de proiectare bazate pe cloud, înființarea de centre de competență, dezvoltarea de cipuri cuantice, precum și crearea unui Fond pentru cipuri cu scopul de a facilita accesul la finanțare prin îndatorare și la capital.
Al doilea pilon al Actului european privind cipurile stimulează investițiile publice și private în instalațiile de producție pentru producătorii de cipuri și furnizorii acestora.
Al doilea pilon creează un cadru care să asigure securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și consolidarea capacităților de producție în sectorul producției de semiconductori. În acest scop, actul legislativ stabilește un cadru pentru instalațiile de producție integrate și turnătoriile deschise ale UE de pionierat în Uniune și contribuie la securitatea aprovizionării și la un ecosistem rezilient în interesul Uniunii. Comisia a indicat deja, la momentul prezentării Propunerii de act privind cipurile, că instalațiilor de pionierat li se pot acorda ajutoare de stat în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
În cadrul celui de al treilea pilon, Actul european privind cipurile a instituit un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie pentru consolidarea colaborării cu statele membre și între acestea, monitorizarea ofertei de semiconductori, estimarea cererii, anticiparea penuriilor și, dacă este cazul, declanșarea stadiului de criză. Ca prim pas, la 18 aprilie 2023 a fost instituit un sistem de alertă privind semiconductorii. Acesta permite oricărei părți interesate să raporteze eventualele perturbări de la nivelul lanțului de aprovizionare cu semiconductori.
Tot la 21 septembrie a intrat în vigoare și Regulamentul privind întreprinderea comună pentru cipuri, permițând începerea punerii în aplicare a părții principale a inițiativei "Cipuri pentru Europa". În plus, Fondul pentru cipuri își va începe, de asemenea, activitățile. Odată cu intrarea în vigoare a Actului privind cipurile, va începe în mod oficial și activitatea nou-înființatului Consiliu european pentru semiconductori, acesta constituind platforma esențială pentru coordonarea dintre Comisie, statele membre și părțile interesate.
În cadrul celui de al doilea pilon, întreprinderile vor putea solicita ca instalațiile de pionierat planificate să obțină statutul de "instalație de producție integrată" sau de "turnătorie deschisă a UE". Acest statut va permite înființarea și funcționarea acestor instalații în cadrul Uniunii prin intermediul unei abordări raționalizate a cererilor administrative și a acordării autorizațiilor și va necesita, de asemenea, ca aceste instalații să respecte anumite criterii pentru a asigura contribuția lor la obiectivele UE și fiabilitatea lor în calitate de furnizori de cipuri în perioade de criză.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național