ADR: Sectorul guvernamental, mediul academic și de afaceri pot găsi soluții pentru adoptarea Inteligenței Artificiale
Telex » Știri 9 decembrie 2022
ADR: Sectorul guvernamental, mediul academic și de afaceri pot găsi soluții pentru adoptarea Inteligenței Artificiale
Sectorul guvernamental, mediul academic, de afaceri și societatea civilă pot să găsească soluții pentru adoptarea tehnologiilor de Inteligență Artificială (AI) prin intermediul proiectului comun derulat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), este de părere Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR, relatează Agerpres. "ADR și UTCN lucrează de aproape doi ani la acest proiect complex, ce include cercetare în tehnologii inovative, precum blockchain, high-performance computing, open science și în structuri de facilitare a procesului de digitalizare. În viziunea noastră, acest cadru strategic are o natură transversală, cu impact asupra tuturor sectoarelor economice, pentru că Inteligența Artificială (AI) are potențialul de a transforma fundamental viața noastră - atât cea profesională, cât și cea de zi cu zi. Demersul comun ADR-UTCN se aliniază tendințelor europene și globale, reunind sectorul guvernamental, mediul academic, de afaceri și societatea civilă, care, împreună, pot să găsească soluții pentru adoptarea tehnologiilor AI în întreaga societate. Doar prin munca de echipă putem dezvolta un cadru strategic dinamic, inovativ și care să reflecte principiile care fundamentează adopția tehnologiilor AI", a declarat președintele ADR, la Palatul Parlamentului, la cea de-a patra sesiune de consultări publice pentru realizarea Cadrului Strategic privind Inteligența Artificială în România.
Potrivit unui comunicat de presă al ADR, proiectul va avea drept rezultate cunoașterea consolidată și utilizarea eficientă în administrația publică centrală a tehnologiilor inovative, ca urmare a promovării de inițiative dedicate dezvoltării cadrului de reglementare necesar.
"România are minți geniale în toată lumea, deci a venit timpul ca România să fructifice aceste resurse umane extraordinare prin utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor inovative. Iar prin implicarea tuturor stakeholderilor din mediul privat, academic și public putem dezvolta un cadru strategic funcțional, urmând exemplele de succes ale românilor din Silicon Valley și din marile hub-uri de tehnologie mondiale. Ne-am propus să dezvoltăm tehnologii care nu vor înlocui factorul uman, ci îi vor conferi resurse pentru a-și eficientiza activitatea", a afirmat, într-o intervenție video, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
La rândul său, managerul de proiect din partea ADR, Alina Pârâială, a punctat că proiectul se află "în punctul-cheie în care elaborarea primului document strategic național în materie de inteligență artificială a parcurs cu succes un amplu și transparent proces de consultare publică la nivel național".
"Susținuți în demersul nostru de stakeholderii din mediul public, privat, academic și de cercetare, vom aborda cu ambiție și încredere acest prim pas care să poziționeze decisiv România pe scena statelor cu preocupări ferme în domeniul tehnologiilor de vârf. Avem oportunitatea de a valorifica potențialul național de expertiză și beneficiile adopției tehnologiilor de inteligență artificială etică și de încredere în economia și societatea românească, în parcursul nostru către a patra revoluție industrială", a spus aceasta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național