ADR și Ministerul Sănătății au lansat un proiect informatic pentru sprijinirea medicilor de a păstra istoricul bolilor pacienților
Telex » Știri 6 septembrie 2021
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Ministerul Sănătății au lansat proiectul „Sistem informatic pentru registrele de sănătate – RegInterMed”, care are rolul de a îmbunătăți soluțiile informatice din sistemul de sănătate, inclusiv prin facilitarea accesării de către medici a istoricului bolilor pacienților, se menționează într-un comunicat al ADR, citat de Agerpres. Sistemul informatic propus în cadrul proiectului are ca scop principal furnizarea de servicii online specifice domeniului e-sănătate în beneficiul cetățenilor, precum și al instituțiilor și organizațiilor din domeniul sănătății. Sistemul facilitează desfășurarea în mod eficient, și în anumite cazuri automat, a activităților specifice interfeței dintre organismele administrației centrale și cetățeni, se precizează în comunicatul ADR.
Sistemul urmează să furnizeze servicii online care vor folosi Ministerului Sănătății, prin monitorizarea și evaluarea sănătății populației, precum și prin posibilitatea realizării unor statistici, în baza informațiilor deținute într-o bază de date reală și actualizată, în vederea elaborării unor decizii fundamentate.
La rândul lor, medicii vor beneficia de pe urma acestui sistem informatic prin centralizarea informațiilor într-o bază unică, prin păstrarea istoricului pentru fiecare pacient și prin urmărirea eventualelor interferențe ale diverselor tratamente acordate într-o anumită perioadă de timp, putând astfel să ia decizii medicale optime.
Beneficiile pacienților de pe urma sistemului informatic țin de istoricul evoluției în cazul tratamentelor anterioare și de extragerea cu ușurință a unor statistici, pentru luarea de decizii în beneficiul pacienților. Sistemul informatic va fi interoperabil cu alte sisteme existente în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, precum și cu sistemele informatice ale unităților medicale.
Prin utilizarea standardelor informatice medicale, proiectul RegInterMed va asigura interoperabilitatea la nivel european și schimbul de informații pentru pacienții care solicită servicii medicale transfrontaliere, iar baza de date constituită în cadrul proiectului reprezintă o arhivă electronică și un back-up al informațiilor fiecărui pacient, potrivit comunicatului.
Pentru interoperabilitatea cu sistemele informatice ale UE, se vor utiliza standarde compatibile cu cele utilizate de platformele pentru schimb de date ale proiectelor transfrontaliere de sănătate dezvoltate la nivelul Uniunii Europene, testate și implementate prin IHE Europe și care se afla în etapa de testare de către țările care fac parte din European eHealth Digital Service Infrastructure.
Președintele ADR, Octavian Oprea, a precizat că peste două milioane de pacienți vor fi beneficiari ai acestui sistem informatic. „Îmbunătățirile pe care le propunem prin proiectul RegInterMed țin de eficientizarea sistemului de sănătate prin dezvoltarea și consolidarea de soluții informatice ale depozitelor de date, dar și prin monitorizare, documentare și suport al procesului de luare a deciziilor medicale. În proiect vor fi realizate 100 de registre de sănătate, care vor fi interconectate în cadrul unui sistem informatic integrat. Pentru fiecare categorie de beneficiari, estimăm că peste 2 milioane de pacienți, peste 50.000 de medici și peste 300 de specialiști ai Ministerului Sănătății vor fi parte a acestui sistem informatic”, a declarat președintele ADR.
Valoarea totală a proiectului este de 67.591.875.80 lei cu TVA, din care 57.114.146,19 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile