Adrian Câciu: 10 miliarde euro, ținta de absorbție minimă a fondurilor europene pentru 2024
Telex » Știri 8 noiembrie 2023
Ținta de absorbție minimă a fondurilor europene pentru 2024 este de 10 miliarde de euro, țintă care se va regăsi în bugetul statului, în ceea ce înseamnă bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a declarat, la un eveniment de profil, ministrul de resort, Adrian Câciu, citat de Agerpres. "Deja am lansat apelurile pentru exercițiul 2021-2027. Sunt 18 miliarde de euro deja lansate. Până la final de an lansăm până la 21 de miliarde de euro. Aceste apeluri vor produce deja cheltuieli și finanțări în anul 2024. În prima jumătate a anului 2024 vom lansa apeluri până la 49 de miliarde de euro, care vor începe și ele să producă cheltuieli și finanțări europene în a doua parte a anului. Pe scurt, 10 miliarde de euro este ținta de absorbție minimă pentru anul 2024, țintă care se va regăsi în bugetul statului, în ceea ce înseamnă bugetul MIPE. Este o țintă care până la urmă reprezintă păstrarea unei medii pe care am introdus-o începând cu finalul lui 2022", a susținut Adrian Câciu, la conferința "Bugetul și finanțarea României în 2024: la ce să se aștepte economia?".
Ministrul a subliniat că, în primii ani de după aderare, România a avut o medie de absorbție de 4,5 - 5 miliarde de euro, iar din anul 2022 media este de 10 miliarde de euro pe an.
"Ca să fim prudenți, ne propunem 10 miliarde de euro și, în 2024, fără a adăuga banii din PNRR, care la acest moment sunt ca un buffer pentru România, așa a fost construit PNRR-ul, întâi primim mai mulți bani, urmând ca ei să fie folosiți pe măsură ce investițiile sunt în execuție și în implementare. Acolo, din 9,1 miliarde pe care România îi are deja la dispoziție, estimarea mea este că 4 - 4,5 miliarde vor fi folosiți în 2024. Evident, în afară de aceste sume vor fi primite și sumele aferente cererii de plată numărul trei și vom face o serie de eforturi ca, la final de an, să avem și cererea de plată numărul patru încasată", a adăugat Adrian Câciu.
Potrivit acestuia, la PNRR se adaugă și planul REPowerEU, unde a fost introdusă o finanțare de 1,4 miliarde de euro.
"Setarea pe mecanismele din REPowerEU este ca, în anul 2024, cel puțin 40% din această sumă să fie folosită și, aici, avem două măsuri importante pentru populație, se referă la eficiența energetică a gospodăriilor și la panouri fotovoltaice și baterii. Vom merge cu măsuri duale. Am discutat și la nivel de Guvern, apropo de ceea ce înseamnă noua viziune asupra energiei regenerabile", a adăugat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională