Adrian Câciu: 2023 va fi anul în care eforturile se vor concentra pe susținerea dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie
Telex » Știri 22 februarie 2023
Toate eforturile celor cu responsabilități în domeniu din cadrul Ministerului Finanțelor (MF) se vor concentra în 2023 pe susținerea activă a dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie, a anunțat ministrul de resort, Adrian Câciu, într-o postare pe pagina proprie de Facebook, relatează Agerpres. "2023 va fi anul în care toate eforturile, atât ale mele, ca ministru de Finanțe, cât și ale colegilor mei cu responsabilități în domeniu din cadrul MF se vor concentra pe susținerea activă a dezvoltării schemelor de investiții cu efect de multiplicare în economie. Și vrem să atingem acest obiectiv prin acțiuni armonizate între pârghiile MF - mă refer aici la înnoirea celor două scheme de ajutor de stat pentru investițiile mari și direcțiile setate la nivelul Executivului European", a scris ministrul Finanțelor, pe rețeaua de socializare.
El a subliniat că luni Comisia Europeană a aprobat modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru țara noastră aferente perioadei 2022-2027, diferența față de vechea așezare pe harta României fiind creșterea limitelor de acordare a ajutoarelor de stat în anumite regiuni, pentru a reduce decalajul de dezvoltare regională și a stimula zonele cu nevoi mai mari să devină poli de atracție investițională. "Astfel, costurile de investiții eligibile care pot fi suportate de stat cresc de la 60% la 70% în anumite părți ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, iar în regiunile Centru și Vest, acestea se majorează de la de la 40% la 50%", a subliniat Adrian Câciu.
El a adăugat că, în perioada imediat următoare, pe baza noilor reglementări europene privind ajutorul de stat și în urma dialogului cu mediul de afaceri urmează să fie definitivate noile schemele de ajutor de stat la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru cadrul 2024-2027.
"Țintim o anvelopă bugetară mai mare decât cea precedentă, îndreptată către obiective precum: valoare adăugată creată în economiile locale, diversificarea lanțurilor de producție, crearea și păstrarea de locuri de muncă, creșterea PIB per capita. Ne aliniem reglementărilor blocului comunitar, ne uităm la decalajele de dezvoltare și cum să le micșorăm, dar, în același timp, suntem atenți și cum anume alocăm banii statului", a explicat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice