Adrian Câciu: Ancorele pe care se bazează estimările bune pentru România rămân absorbția fondurilor europene și implementarea PNRR
Telex » Știri 16 mai 2023
Ancorele pe care se bazează estimările bune privind economia României în contextul dat rămân absorbția fondurilor europene și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vor finanța investițiile și implicit vor consolida creșterea economică, consideră ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, citat de Agerpres. Reacția a venit după ce Comisia Europeană a prezentat prognoza de primăvară, îmbunătățind la 3,2% estimările privind creșterea economiei în acest an (față de 2,5% în prognoza de iarnă). De asemenea, potrivit CE, deficitul public se va situa la 4,7% în acest an, față de 5% cât estima anterior, rata șomajului va fi de la 5,4% (față de 5,8% în estimările din iarnă) iar ponderea datoriei publice în PIB va scădea la 45,6% în anul 2023 (față de 47,3% estimările anterioare).
"Ancorele pe care se bazează aceste estimări bune pentru România în contextul dat rămân, în continuare, absorbția fondurilor europene pe care le avem la dispoziție din exercițiul 2014-2020 și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 precum și implementarea Planului de Redresare și Reziliență care vor finanța investițiile și implicit vor consolida creșterea economică. Așa cum am anunțat încă din ianuarie (când spuneam că vom avea o creștere economică mai mare decât cea prognozată), prognozele se îmbunătățesc pe măsură ce acționezi credibil și sustenabil. Două observații la prognoza CE: în materie de deficit public ne menținem însă angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an și acest lucru este foarte posibil dacă folosim la maxim ancorele de care am amintit mai sus, adică fondurile europene avute la dispoziție. În ceea ce privește scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% aceasta trebuie făcută, este în graficul estimat și înseamnă consolidarea traiectoriei sustenabilă de reducere a datoriei publice a României", a precizat ministrul Finanțelor, pe pagina sa de Facebook.
Săptămâna trecută, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat scenariul de primăvară, care menține neschimbate estimările din versiunile de toamnă 2022 și iarnă 2023 asupra evoluției produsului intern brut, operând ajustări descendente în ceea ce privește inflația pentru anul curent și la nivelul anului următor.
Potrivit CNSP, avansul economic prevăzut pentru anul 2023, de 2,8%, este considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflații încă ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la îmbunătățirea estimărilor.
Estimările de inflație pentru finalul anului au fost revizuite în scădere la 7,4%, de la 8%, pe fondul unei reduceri mai ample decât s-a prevăzut a cotațiilor internaționale pentru petrol și pentru bunurile energetice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile