Adrian Câciu: Creșterea PIB în 2022 reflectă schimbarea tipului de motor economic, la unul sustenabil, de creștere
Telex » Știri 27 ianuarie 2023
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că, prin creșterea Produsului Intern Brut în 2022 cu 49 miliarde de euro, România a schimbat tipul de motor economic, trecând de la unul "lent" din perioada pandemiei de COVID-19, la unul sustenabil, bazat pe stimuli economici, relatează Agerpres. "Practic, datele Comisiei de Prognoză certifică ceea ce timp de un an de zile am încercat să facem împreună cu mediul de afaceri și cu zona socială. Dacă vreți să traduc plastic, ce s-a întâmplat în 2022, această creștere a PIB-ului cu 49 de miliarde de euro, care este mai mare decât ultimii doi ani înainte de anul 2022 cumulați, reflectă ceea ce am și vrut când am venit la guvernare și, știți foarte bine că am discutat în coaliție, schimbarea tipului de motor economic. Înainte de pandemie, România avea un motor economic care se baza pe anumite zone de stimulare și care arătau o viteză de creștere care se baza pe stimuli concreți ai Guvernului către economie și cetățeni. (...) Dacă vreți să fac așa o traducere, s-a pus un motor de mașină mai lentă. Ceea ce noi am încercat împreună, și asta este încă o dată o chestiune pe care cu toate criticile, cu toate animozitățile din acest an greu, foarte complicat, totuși ne-am ținut consecvenți de a pune din nou la punct un motor de creștere economică sustenabil, bazat, dacă vreți, și pe stimuli economici", a spus Adrian Câciu, la începutul ședinței de Guvern.
El a explicat că, în anii precedenți, "efortul guvernamental era în jur de 2% din PIB, anul acesta efortul direct a fost de 6% din PIB la care se adaugă creditul fiscal de 4,7".
"De aceea, și când am construit bugetul, știți foarte bine că am încercat să creștem efortul guvernamental bazat pe investiții în primul rând, dar și pe programe, așa cum a fost și în 2022 programul 'Sprijin pentru România' și programe care să vină atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale care să ducă bani rapizi în economie și, mai ales, în zona populației. De ce este necesar acest lucru? Toți banii aceștia se întorc și se multiplică. Evident, trebuie să avem grijă în continuare ca această modificare să fie una consolidată și acest lucru se face pe seama investițiilor atât guvernamentale, cât și private", a adăugat ministrul. Adrian Câciu a menționat că în modelul de creștere economică din ultimele două trimestre "se inversează niște zone de direcție economică". "Creșterea economică începe să se consolideze pe formarea brută de capital fix, ceea ce este primul semnal că începem să intrăm în dezvoltare sustenabilă, în sensul în care dezvoltarea se face pe parte de investiții atât publice, cât și private. Acest lucru nu se poate face în schimb numai printr-un efort doar al Guvernului, ci trebuie făcut (...) în parteneriat permanent și adaptate măsurile la dinamica economică și la preocupările pe care mediul de afaceri le are sau cu care se confruntă", a mai explicat el.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial