Adrian Câciu: Datoria publică nu va trece de 49,8% din PIB, în 2022
Telex » Știri
21 aprilie 2022
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, s-a arătat încrezător că datoria publică nu va trece în acest an de pragul de 50% din PIB, situându-se la nivelul prevăzut de 49,8% din PIB, informează Mediafax. „Pe prognozele care sunt acum și pe cele care vor apărea săptămâna viitoare, datoria va fi sub 50% din PIB”, a spus Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern. „Ceea ce vedem este conjunctural și se raportează la PIB-ul anului trecut. Să nu uităm că economia funcționează în prezent și în viitor. Raportarea la trecut poate produce interpretări”, a adăugat el.
Datele privind datoria publică a României arată o creștere a indicatorului, care era, la sfârșitul lui februarie de 596,899 miliarde de lei, în creștere cu 20,2 miliarde de lei față de începutul anului. Datoria reprezintă 50,6% din PIB față de 48,9% din PIB cât era la finalul anului 2021.
În context, ministrul a respins posibilitatea înghețării salariilor în sectorul bugetar, dar a admis că va continua reforma în acest sector, reformă asumată și în PNRR. Ministrul a vorbit despre nevoia creșterii economiei. „Dacă lăsăm economia să nu crească în acest an, vom avea probleme în cascadă: datoria publică raportată la un PIB mai mic, scăderea puterii de cumpărare sau falimente. Nu stăm în această situație, pentru că venim cu stimuli importanți”, a spus el.
Ministrul spune că majorarea PIB din acest an poate respecta estimarea din construcția bugetului pe acest an, de 4,3%, în contextul în care organismele financiare internaționale și-au redus estimările de creștere economică pentru România, pe fondul conflictului din Ucraina.
Pentru reducerea dobânzilor la care se împrumută statul în acest moment, soluția, spune ministrul Finanțelor, este îmbunătățirea ratingului de țară și diminuarea ratei inflației.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia