Adrian Câciu: Efortul de consolidare fiscală prinde concretețe; e important de menținut trendul
Telex » Știri 28 iulie 2022
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că din datele privind execuția bugetară pe primele șase luni rezultă că efortul de consolidare fiscală „prinde concretețe”, dar este foarte important de menținut acest trend, subliniind, totodată, și faptul că angajamentele luate în reducerea deficitului se văd în rezultatele fiscal-bugetare înregistrate în această perioadă, relatează Agerpres. „România are un angajament de reducere a deficitului public, având în vedere că este în procedura de deficit excesiv, iar la primele șase luni are o scădere de 1,15 puncte procentuale. Pe parte de colectare, angajamentul este de creștere a colectării cu 0,5 puncte procentuale anual. La primele șase luni avem 0,6 puncte procentuale, iar acest trend trebuie menținut și întărit prin operaționalizarea mai puternică a mecanismelor, care sunt non-incluzive, din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest, adică e-Factura, Business to Business și Radarul Mărfurilor, dar care ne aduc într-o zonă de onestitate, dacă vreți, din perspectiva relației contribuabil-stat”, a afirmat Adrian Câciu la începutul ședinței de guvern.
Pe de altă parte, a adăugat el, și regimul cheltuielilor a fost unul destul de bine gestionat, în pofida provocărilor cauzate de crizele succesive cu care se confruntă și țara noastră.
„Cheltuielile bugetului general consolidat al statului au crescut în limitele pe care le-am programat și sub nivelul sau viteza de creștere a PIB-ului nominal, ceea ce, la fel, manifestă o abordare prudentă și corectă la acest moment asupra finanțelor statului”, a spus Adrian Câciu.
Ministrul Finanțelor a subliniat că în semestrul al II-lea al anului trebuie depuse toate eforturile pentru recuperarea întârzierilor din zona de investiții. „Și această chestiune, evident, s-a datorat creșterii destul de puternice a costurilor la materiale de construcții, iar Guvernul a venit cu actele normative necesare pentru ajustarea contractelor. Acesta este motivul pentru care s-a întârziat cu realizarea investițiilor, însă toate recuperările acestea trebuie să le facem în semestrul II, pentru că programul de investiții este cel mai important, din punctul nostru de vedere, pentru asigurarea multiplicării economice ulterioare”, a explicat Adrian Câciu.
Acesta a arătat că dincolo de cifrele execuției bugetare la 6 luni, este necesară continuarea procesului de consolidare fiscală și pe partea de cheltuieli, dar și pe partea de venituri.
„Absorbția de fonduri europene - suntem în recuperare și (…) creșterea de 16,4% pe primele șase luni ne dă încrederea că ceea ce ne-am propus prin programul bugetar anual și suplimentările spre distribuirea unor programe pentru absorbția 2014-2020 ne vor ajuta foarte mult pe a doua parte a anului. Este foarte important de menținut acest trend și angajament de consolidare fiscală pentru că, repet, România este în procedură de deficit excesiv. Creditorii internaționali se uită foarte atent la ceea ce înseamnă politica fiscal-bugetară a statului din perspectiva modului în care se face echilibru între venituri și cheltuieli și sunt convins că împreună, dacă recuperăm, și sigur recuperăm și partea de investiții, aceste lucruri nu ne vor pune în altă postură. În acest moment nu sunt indicii, dar ce vreau să mai menționez, că modul în care s-a acționat de la început, adaptiv, pe fiecare zi, dacă se poate spune așa, prin măsuri care să răspundă nevoilor societății și nevoilor, mai ales ale economiei și cetățenilor, chiar dacă nu au eliminat problemele din societate din perspectiva greutăților cu care s-au confruntat cetățenii și economia, ci au ameliorat din efectele acestor crize suprapuse, au avut un rol pozitiv din perspectiva menținerii unui trend de creștere economică”, a mai declarat Adrian Câciu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane