Adrian Câciu: „Este nevoie de o strategie echilibrată la nivelul UE pentru a răspunde noilor provocări apărute începând cu anul 2022”
Telex » Știri 23 mai 2023
Principalele măsuri luate de România în ceea ce privește accelerarea atragerii fondurilor europene și implementarea reformelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual, au fost principalele teme de discuție între ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și delegația condusă de Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație. „România este stabilă din punct de vedere macroeconomic, lucru confirmat și de Comisia Europeană, în Raportul de prognoză economică de primăvară, pe anul 2023, unde țara noastră figurează cu cea mai mare creștere economică din regiune. Aceasta se datorează, în principal, premiselor create de buna absorbție a fondurilor europene împreună cu implementarea reformelor din PNRR. Un alt avantaj îl constituie evoluția pozitivă a pieței muncii, trend înregistrat și pe partea de bunuri și servicii”, a precizat Adrian Câciu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, un alt subiect de interes a fost revizuirea Cadrului Financiar Multianual, context în care Adrian Câciu a subliniat că aceasta trebuie să fie una țintită, care să acopere problemele cele mai stringente ale Uniunii Europene, fără să afecteze alocările principalelor politici, cea de coeziune și de politică agricolă comună, precum și plafonul de resurse proprii.
De asemenea, oficialul român a punctat faptul că România va respecta angajamentele asumate de reducere a deficitului bugetar, însă este nevoie de o strategie echilibrată la nivelul Uniunii Europene, care să țină cont de continuarea măsurilor asumate de Guvern pentru accelerarea investițiilor.
În încheiere, ministrul de Finanțe a apreciat flexibilizarea regulilor pe Pactul Fiscal, precizând că țara noastră se situează bine, la nivel european, în ceea ce privește nivelul datoriei publice, aflată în scădere și estimată să ajungă la finalul anului 2023 la 47% din PIB.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național