Adrian Câciu: Green Deal nu trebuie să privească doar efectele schimbărilor climatice, ci să combată schimbările efectiv
Telex » Știri 21 august, 9:10
Green Deal ar trebui schimbat, la Bruxelles, astfel încât să vizeze combaterea schimbărilor climatice efectiv, nu doar efectele acestora, a declarat, într-o conferință de specialitate, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, citat de Agerpres. "La Bruxelles trebuie schimbat acest Green Deal. Green Deal-ul nu trebuie să privească doar efectele schimbărilor climatice, ci să combată schimbările efectiv. Și acest lucru înseamnă investiții foarte mari, fonduri importante. Noi ducem bani în recuperarea/compensarea pagubelor, dar ce-ar fi fost să n-avem pagube?", a afirmat Adrian Câciu.
El a subliniat că este nevoie de o politică de combatere a schimbărilor climatice. "Este o dezbatere foarte bună și care poate duce și la anumite concluzii care pot marca schimbarea unei paradigme la nivel european (…). Noi avem măsuri de sprijin pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. Noi nu combatem cauzele. La nivel mondial nu se dezbate foarte amplu despre combaterea cauzelor. Ați avut o hartă mai devreme (...) o să observați o barieră a secetei care coboară din nord spre sud, traversând România. Este clar că avem de-a face cu un fenomen amplu", a menționat ministrul.
Potrivit acestuia, România are la dispoziție 26 miliarde euro pentru a combate efectele schimbărilor climatice, în afară de Fondul de Modernizare.
El a făcut referire și la banii din PNRR, cei din Politica de coeziune, dar și la Fondul social pentru climă, unde sunt disponibile 6 miliarde de euro, care vor intra în România începând cu 2026.
"Aici nu e vorba nici de bani, e vorba de foarte multe investiții care se fac în a asigura o reziliență la aceste schimbări climatice", a punctat ministrul.
Potrivit acestuia, investițiile active sunt cele în împăduriri, în irigații, în combaterea eroziunii solului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice