Adrian Câciu: Sper ca într-un orizont cât mai scurt de timp să avem aprobată Strategia Națională de Educație Financiară
Telex » Știri 25 martie 2022
Educația financiară trebuie să fie mult mai prezentă în societatea românească și mult mai bine promovată, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, exprimându-și speranța ca într-un orizont cât mai scurt de timp să fie adaptată și aprobată Strategia Națională de Educație Financiară, relatează Agerpres. „În contexte din acestea complicate (...) simțim cu toții relevanța educației, dar în principal a educației financiare, dar și a educației antreprenoriale, comerciale (...) Carențele în educație, inclusiv cea financiară, ne pun în situații care produc costuri individuale, costuri societale și nu în ultimul rând costuri statale. Din punctul meu de vedere s-au făcut pași importanți în România, cel puțin în ultimii doi ani și salut aici inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară de a intra mai puternic în zona asta de pregătire, și academică, dar și de pregătire a populației, mai ales în zona de educație la nivel gimnazial, a tinerilor. (...) Eu cred că educația financiară trebuie să fie cu mult mai prezentă în societatea românească și mult mai bine promovată și diseminată în toate palierele societății, de la educația primară până la cea de facultate, după care continuată și la nivel de individ prin diverse forme, inclusiv prin sprijinul pe care pot să-l dea companiile. Și statul poate să acorde o serie de programe către proprii angajați, pentru a-și cunoaște drepturile, pentru a cunoaște ceea ce înseamnă prudența financiară, pentru a cunoaște cum să te raportezi la nevoile pe care le ai, să faci diferența dintre nevoi și dorințe și acolo unde vrei să te raportezi la dorințe să acționezi prudent și sustenabil”, spus Adrian Câciu la o conferință de specialitate.
El a subliniat că sunt foarte multe elemente care ar putea fi înglobate în ceea ce s-a propus încă din 2018, respectiv în Strategia Națională de Educație Financiară, și nu este vorba numai despre populație, ci și despre comportamentul antreprenorial, care ar trebui să intre într-o zonă de formare sustenabilă, care ar putea duce la un business de succes și sustenabil și ar putea elimina „din fașă” anumite blocaje care pot apărea în zonele comerciale și în cele financiare.
„S-au făcut pași importanți și eu am remarcat anul trecut această activitate a ISF. Cred că va trebui să ne strângem și să diseminăm mai larg, pentru că România este pe ultimul loc la educație financiară în Uniunea Europeană, iar provocarea e foarte mare când ești pe ultimul loc. Cred că efortul nu poate să se reducă doar la o instituție, două, și că trebuie făcut un efort comun la nivel guvernamental, chiar și parlamentar și la nivel instituțional, la care să se adauge specialiști chiar din zona privată care predau cursuri de educație financiară. Demersurile pe care le facem la Ministerul Finanțelor încearcă să accelereze anumite elemente care au fost programate în trecut, dar care nu au avut viteza pe care mi-aș dori-o și ceilalți din jur și-ar dori-o, astfel încât să mergem cu viteză către o zonă de confort cu respectiva educație financiară.(...) Tot ce ține de Ministerul de Finanțe, inclusiv din perspectiva programatică, dar și din perspectiva de finanțare, va fi făcut și mi-aș dori să fie făcut cât mai rapid, iar într-un orizont cât mai scurt de timp să avem această Strategie de educație financiară adaptată și aprobată, astfel încât să avem un program național în baza căruia să acționăm și să diseminăm ceea ce e necesar pentru societate”, a punctat ministrul.
Acesta a adăugat că există și nevoia de cercetare, resimțită de toți, și aceasta ar trebui dezvoltată și formați noi specialiști, pentru că este nevoie, nu numai în România, de specialiști în analiza macro-economică și macro-financiară, în condițiile în care „știința economică evoluează în funcție de cum evoluează lumea și sunt o serie de provocări care nu au putut fi anticipate atunci când anumite modele economice au fost create”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice