Adrian Câciu: Toate proiectele din PNRR trebuie încheiate până în august 2026; sunt multe investiții în energie întârziate
Telex » Știri 27 martie, 9:23
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat, la o conferință de specialitate, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, citat de Agerpres. Totodată, el a făcut referire la "vânătorii de afaceri" care depun proiectul, însă ei nu îl vor implementa, ci caută un producător care va investi într-un parc. "Există la acest moment pe apelurile deschise, nu știu dacă neapărat la Ministerul Energiei sau în zonele locale, vânătorii de afaceri care vin, depun proiectul, dar ei nu îl vor implementa, apoi caută un producător care va investi într-un parc. Mie mi se pare că această chestiune este o distorsionare inclusiv a intenției de investiții pe care o avem. Chestiunile astea trebuie să le avem în vedere și să le eliminăm, dacă vrem să scurtăm pașii pe care-i avem de făcut până când investițiile vor fi implementate", a menționat ministrul, la Energy Forum Ediția a XI-a: "Tranziția către o Românie verde, provocările momentului".
În opinia sa, România se află într-o zonă de oportunitate, având la dispoziție peste 20 de miliarde de euro. "Cred că suntem într-o zonă de oportunitate istorică. Vă dau o cifră care o să vă uimească. La acest moment, când discutăm, avem la dispoziție peste 20 de miliarde de euro. Avem o alocare de aproape 5 miliarde de euro din PNRR, avem Fondurile din politica de coeziune 2021-2027, încă 3 miliarde de euro, avem Fondul de modernizare, 16 miliarde de euro. Banii din perspectiva surselor de finanțare există. Mai mult decât atât, din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro pe Fondul social pentru climă, care începe să fie implementat din 2026 până în 2030 de către România, iar alocarea pentru România este de 5 miliarde euro - 6 miliarde de euro, în funcție de prioritățile pe care le definim în acea programare", a menționat ministrul.
El a subliniat că trebuie să punem umărul cu toții ca "proiectele care sunt deja în derulare să se întâmple cât mai rapid". "Timpul nu ne așteaptă. România a intrat într-o altă paradigmă de dezvoltare. Nu mai este în paradigma lipsei de proiecte, a lipsei de bani. Din perspectiva surselor de finanțare, mai ales surse de finanțare gratuite, este într-o competiție cu capacitatea sa administrativă, pe de o parte statală, dar și privată, de a implementa proiectele. Până în august 2026, toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate. Sunt multe investiții în energie întârziate. Sumele sunt exorbitante dacă discutăm de valoarea pe care o avem la dispoziție, dar sunt doar niște sume pe hârtie de care România beneficiază sau ar putea beneficia dacă ele nu se transformă în proiecte care și-au atins obiectivul. Toți actorii din acest angajament trebuie să stea la masă și să găsească soluțiile mai pragmatice, pentru că avem investiții într-adevăr frumoase, benefice pentru România, dacă s-ar realiza, dar întârziate. Și trebuie să fim foarte sinceri cu chestiunea asta. Dacă nu suntem sinceri, ne vom păcăli și în 2026 vom constata că nu am realizat ce ne-am propus. Vom mai pierde sume puse la dispoziție gratuit. Nu avem timp să stăm și să spunem că e totul perfect", a subliniat Adrian Câciu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial