Adrian Chesnoiu: PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri, nu pentru consultanți sau reforme pe hârtie
Telex » Știri 10 ianuarie 2022
Planul Național Strategic (PNS) trebuie să fie un instrument util pentru fermieri și pentru agricultura României, nu pentru consultanți sau reforme pe hârtie, susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, care a avut o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, citat de Agerpres, principalele teme de discuție cu delegația CNIPMMR au vizat domeniul îmbunătățirilor funciare și accesul la fondurile europene ce vor fi disponibile prin PNS din anul 2023, cu accent pe construcția de depozite regionale și finanțarea investițiilor în energia verde.
„Dialogul cu reprezentanții mediului antreprenorial este extrem de util în definitivarea Planului Național Strategic pentru agricultură. Vom demara calendarul consultărilor cu fermierii, pe sectoare de activitate. Obiectivul meu este să transmitem la Bruxelles un document coerent, care să răspundă cu adevărat așteptărilor fermierilor și nevoilor reale ale agriculturii românești. PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri și pentru agricultura României, nu pentru consultanți sau reforme pe hârtie. După cum știți, alături de mai mulți colegi miniștri din UE, am solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene în privința termenului de transmitere a Planului Național Strategic, având în vedere întârzierile în adoptarea reformelor Politicii Agricole Comune”, a declarat ministrul Agriculturii.
În cadrul întâlnirii au fost discutate și situația forței de muncă în agricultură, dotarea atelierelor de pregătire practică ale liceelor agricole, precum și implicațiile creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru agricultură și industria alimentară. În acest context, ministrul a menționat continuarea măsurilor de susținere care vizează furnizarea apei gratuite până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru irigații, precum și decontarea cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații.
În ceea ce privește stimularea ocupării forței de muncă în agricultură și industria alimentară, Adrian Chesnoiu a reamintit prevederile proiectului de lege depus în Parlament prin care se dorește acordarea de facilități fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură și piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcțiilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice