Adrian Criț (STB): În momentul de față, 30% din flota de vehicule a STB este electrică
Telex » Știri 17 octombrie 2022
În momentul de față, 30% din flota de vehicule a STB este electrică, fiind vorba despre tramvaie și despre troleibuze, a declarat directorul general al Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, la un eveniment de specialitate. „Practic, în momentul de față, 30% din flota de vehicule a STB este electrică. Aici discutăm de tramvaie și de troleibuze. E adevărat că urmează să primim și cele 100 de tramvaie. E adevărat, de asemenea, că e în curs de finalizare procedura de achiziție pentru 100 de autobuze electrice, finanțată prin Program Operațional Regional și de asemenea e publicată în momentul de față licitația pe SEAP pentru achiziția de 100 de troleibuze cu finanțare prin Administrația Fondului de Mediu. Dacă discutăm despre mobilitate, discutăm și despre numărul de călătorii efectuate zilnic de către cetățenii zonei metropolitane București-Ilfov. Și aici e vorba de aproape două milioane de călătorii pe zi. Două milioane de călătorii, practic, înseamnă aproximativ jumătate din numărul pasagerilor care circulă zilnic în Capitală. Or, cea mai bună soluție pentru noi este într-adevăr dezvoltarea transportului public, cu toate că, așa cum spunea și domnul ministru Barna (ministrul Mediului, Tanczos Barna, n.r.), costurile sunt unele esențiale pentru subvenționarea transportului pentru că transportul înseamnă infrastructură, transportul înseamnă material rulant, transportul înseamnă componentă socială care să lucreze nonstop pentru oameni. Și de asemenea, transportul înseamnă și sănătate”, a precizat Adrian Criț.
Directorul general al STB a explicat că, utilizând mijloace de transport în comun, pe de o parte se decongestionează traficul și, pe de altă parte, oamenii au posibilitatea să socializeze. „STB e într-o perioadă de transformare în momentul de față. A trecut printr-o perioadă critică și în momentul de față ne canalizăm pe investiții cu suportul autorității locale, cu suportul primăriilor de sector, al ministerelor și încercăm să aducem lucruri de calitate cetățenilor. Dacă ne referim la sustenabilitate, e clar că totul trebuie să fie, pe de o parte mai ușor de utilizat, pe de altă parte mai ieftin și trebuie să luăm în considerare și faptul că, prin sporirea calității transportului public, din ce în ce mai mulți cetățeni vor utiliza acest mod de deplasare. Transportul public trebuie să fie, e adevărat, unul integrat și aici el trebuie prioritizat pe moduri de transport și se pleacă, dacă vorbim de zona urbană, de la trenul metropolitan, urmat de metrou, de asemenea de tramvai, pentru că gândirea conceptuală la nivel mondial este ca să prioritizezi modul de transport care poate cu emisii poluante cât mai mici, să transporte cât mai mulți cetățeni”, a afirmat Adrian Criț.
De asemenea, acesta a declarat că STB a adus soluții noi pe zona de digitalizare și a subliniat că ultima aplicație dezvoltată pentru elevi și studenți are în momentul de față, la 2 luni la de la punerea pe piață, 50.000 de abonați.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național