Adrian Oros anunță depunerea unei inițiative legislative pentru protejarea producătorilor români
Telex » Știri 18 noiembrie 2020
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că a depus o iniţiativă legislativă la data de 9 noiembrie 2020 pentru protecţia producătorilor şi procesatorilor români din sectorul agricol şi alimentar, care implementează directiva europeană privind practicile comerciale neloiale, relatează Agerpres. „Am depus o iniţiativă legislativă în 9 noiembrie care implementează Directiva nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale, iar prin această iniţiativă readucem toate acele măsuri pe care le-am prins în Legea 150/2016, dar de data aceasta într-un limbaj european, astfel încât această lege să fie aplicabilă, şi nu cred că vor mai avea curajul să o modifice”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.
„Scopul implementării acestei iniţative legislative: un lanţ de aprovizionare cu alimente bine echilibrat şi funcţional; combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credinţe în relaţiile comerciale; protecţia producătorilor din sectorul agricol şi alimentar; protecţia producătorilor şi procesatorilor români, pentru că această directivă (633/2019 n.r.) pune pe picior de egalitate producătorul şi procesatorul mic care din nefericire în România este român şi comerciantul este dominant. Ce prevede? Termene de plată clare: maxim 7 zile – produse proaspete; maxim 30 zile – alte produse; maxim 60 zile – produse fără valabilitate sau care au termene peste 12 luni, sunt foarte puţine, preavizul trebuie să fie de minimum 30 de zile, acum din nefericire este de pe o zi pe alta, ca producătorul să fie anunţat că nu mai e pe raftul magazinului”, a explicat Adrian Oros.
Ministrul a precizat şi ce anume este interzis prin această lege, respectiv modificarea unilaterală a clauzelor din contract, perceperea de taxe ascunse, „aceste taxe ascunse care la unii retaileri ajung la 24% şi au diverse forme”, interzicerea plăţii pentru pierderile suferite în spaţiile cumpărătorului. De asemenea, se interzic represaliile comerciale împotriva furnizorului, returnarea de produse nevândute, plata pentru listare şi pentru expunere, plata pentru amenajarea spaţiilor de vânzare şi a personalului, practicarea schemelor de formare a preţului în mod diferenţiat pentru produse similare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile