Adrian Oros: Solicităm CE utilizarea banilor neaccesați de sectorul vitivinicol ca scheme de ajutor pentru viticultorii afectați de coronavirus
Telex » Știri 9 iunie 2020
România va solicita Comisiei Europene aprobarea în vederea folosirii sumei de 27 milioane euro rămase neaccesate de sectorul vitivinicol şi utilizarea acestor bani sub formă de scheme de ajutor pentru cei afectaţi de pandemia de coronavirus din acest domeniu, a declarat, în cadrul unei vizite efectuate în judeţul Alba, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, citat de Agerpres. „Sectorul viticultură a fost foarte afectat, pentru că mare parte din produsele celor din domeniu se duc spre ceea ce înseamnă HORECA (...). Am comunicat Comisiei să putem utiliza cele 27 de milioane de euro ca schemă de sprijin pentru toţi cei din sectorul vitivinicol. La nivel european, încă nu este acceptată această formă de sprijin (...). Vrem să utilizăm bani care au fost dedicaţi sectorului vitivinicol românesc şi pe care îi avem necheltuiţi, 27 de milioane de euro, şi insistăm să-i putem utiliza pe aceştia pentru a-i sprijini pe toţi cei care activează în sectorul vitivinicol”, a afirmat Adrian Oros.
Acesta a mai spus că la 18 iunie va discuta acest aspect cu ministrul agriculturii, Julia Klöckner, din Germania, ţară care va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE. „O să discutăm concret care sunt priorităţile pe perioada Preşedinţiei Germaniei”, a precizat ministrul.
El a mai spus că România are la dispoziţie 80 milioane euro care au rămas neaccesate din fondurile europene, bani pe care Comisia Europeană permite să fie folosiţi şi care trebuie împărţiţi în sumă forfetară, până la 5.000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru procesatori.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice