Adrian Oros: Sper ca rezultatele unui proiect POCA să ne folosească foarte mult și la scrierea Programului Național Strategic
Telex » Știri 21 ianuarie 2021
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că rezultatele proiectului POCA ar putea folosi la „scrierea Programului Naţional Strategic”, dar şi la ceea ce se va face ulterior, privind trasabilitatea, din punct de vedere al siguranţei alimentare, relatează Agerpres. „Este vorba despre un proiect POCA (Programului Operaţional Capacitate Administrativă) pe care îl avem în derulare. Sper că rezultatele acestui proiect să ne folosească foarte mult şi la scrierea Programului Naţional Strategic, dar şi la ceea ce vom face după, privind trasabilitatea din punct de vedere al siguranţei alimentare”, a menţionat Adrian Oros, la o conferinţă referitoare la derularea programului POCA.
La rândul său, Gabriela Gîrboan, manager proiect şi director în cadrul Direcţiei Politici în Industrie Alimentară şi Comerţ a precizat că acest proiect, al cărui beneficiar este Ministerul Agriculturii, are o perioadă de implementare de 32 de luni şi o valoare totală eligibilă de 27,98 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro), o parte din finanţare fiind asigurată din bugetul Ministerului Agriculturii. „În cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulăm un proiect prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă de mare interes pentru partea de trasabilitate şi integritate alimentară. Această tematică a proiectului priveşte consolidarea capacităţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a elabora politici şi reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic naţional pentru trasabilitatea şi integritatea produselor agro-alimentare. Proiectul este cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional capacitatea administrativă 2014-2020”, a menţionat Gabriela Gîrboan. Potrivit acesteia, scopul proiectului este în principal de întărire a capacităţii administrative a Ministerului Agriculturii, de elaborare a propunerilor de politici publice în domeniul agroalimentar bazate pe dovezi de reducere a poverii administrative pentru mediul de afaceri şi de implementare a unor măsuri de simplificare pentru cetăţeni realizate prin obiective specifice cum ar fi elaborarea unui pachet de propuneri de politici publice în domeniul alimentar.
Gabriela Gîrboan a menţionat că proiectul a demarat în septembrie 2019, acesta având deja în derulare activităţi şi studii. Proiectul are perioada de încheiere prevăzută pentru mai 2022.
Totodată, Robert Chioveanu, preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a subliniat că o aplicare eficientă a reglementărilor privind trasabilitatea permite inclusiv retragerea şi rechemarea unor produse nesigure sau neconforme pentru consumul uman.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național