Adrian Sandu (ACAROM): România a înregistrat anul trecut un record de producție pentru sectorul auto
Telex » Știri 11 aprilie 2023
România a consemnat anul trecut un record de producție pentru sectorul auto, înregistrându-se peste 507.000 de unități fabricate în țara noastră, a declarat Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), la o conferință de specialitate, relatează Agerpres. "Prima dată în istorie am depășit pragul de 500.000 de unități, dar încă nu am scăpat de crizele multiple care ne-au lovit. În România avem doi constructori care se mișcă și se mișcă foarte bine, care produc vehicule cerute pe piețele de export - și vedem o creștere a producției, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Ca cifră de afaceri, sperăm ca după publicarea bilanțurilor firmelor să vedem că ne-am întors undeva la nivelul anului 2019, de circa 31 miliarde de euro în total cifră de afaceri pe sector auto în 2022, undeva la 12% din PIB. Ca și export, rămânem la 29% din totalul exportului României", a menționat Adrian Sandu.
Totodată, el a subliniat că una dintre crize a fost generată de problemele legate de logistică. "Am avut o criză a componentelor electronice, care nu a dispărut. Sunt încă uzine impactate de lipsa acestor componente, la volumele pe care ni le dorim. Pur și simplu, producătorii de semiconductori și de componente electronice nu pot face față cererii din ce în ce mai mari din industria auto", a adăugat reprezentantul ACAROM.
Potrivit acestuia, după 2020 și 2021, ani ai pandemiei, în 2022 a revenit cererea de vehicule noi.
"Producția și-a reaprins motoarele, astfel încât am avut niveluri extrem de ridicate de cerere pe piață, dar o producție insuficientă tocmai din cauza acestui motiv - lipsa componentelor electronice. Peste acestea s-a adăugat, evident, conflictul Rusia-Ucraina, care a tăiat lanțul de aprovizionare cu materiale și componente fabricate în zonele respective, astfel forțând industria auto să meargă către alte zone. Chiar săptămâna trecută am fost la Galați, la combinat, și spuneau că au reînceput să aducă minereu de fier din Brazilia pentru activitatea combinatului. Au niște rețete speciale pentru oțeluri care sunt bazate pe acel tip de minereu. Ucraina s-a închis, nu mai putem aduce minereu de acolo", a mai spus Sandu.
El a subliniat că toate aceste crize cumulate au dus la scăderea producției de vehicule.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial