Adrian Tănase (BVB): Trebuie să căpătăm cultura investiției la Bursă
Telex » Știri astăzi, 9:31
Românii ar trebui să capete cultura investiției la Bursă, a declarat, la un eveniment de profil, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase, el menționând, însă, că sunt persoane care au și economisiri și educație financiară, dar nu și un comportament financiar corect, relatează Agerpres. „Avem oameni care vin la evenimente la Bursă, care au 60 de ani, 70 de ani și au descoperit Bursa de Valori București și vor să facă portofolii de acțiuni. Este incredibil. Ce vedem este că bani sunt și am văzut că Fidelis este un produs foarte bun în piață, foarte mulți bani au intrat acolo. Este un produs foarte ușor de înțeles. Eu îl promovez foarte ușor, imediat; toți prietenii mei au Fidelis și au foarte mulți bani în Fidelis. Le place, yield (randament -n.r.), siguranță, nu știu ce, dar în momentul în care bagă într-o acțiune mă sună zilnic sau de ori de câte ori scade. Ce s-a întâmplat? Eu habar n-am. Și îi sfătuiesc: te rog frumos să dezinvestești. Mă sună și soția câteodată. Deci ăsta este comportamentul nostru financiar. Trebuie să căpătăm această cultură a investiției la Bursă, să fim conștienți, și de-aia îmi place foarte mult să discut acest subiect mai ales cu tinerii, trebuie să învățați să faceți corect gestiunea banilor voștri, să învățați să vă luați riscuri de-acum”, a spus Adrian Tănase, cu ocazia lansării rezultatelor cercetării „Comportamentul de economisire și investiție în rândul populației din România în context European”.
El a afirmat că participarea românilor la piața de capital este una scăzută, deși există economisire și cunoștințe de economie. „Pe mine mă interesează clasa asta care are educație financiară și totuși n-are un comportament financiar corect. Pe ăștia aș vrea să-i adresez. Și am văzut studiul și mesajele sunt, din punctul meu de vedere, incorecte: începe cu obligațiuni. Este incorect să începi cu obligațiuni, trebuie să începi cu acțiuni când investești. Trebuie să începi cu portofolii, diversitate, pe termen lung. Suntem departe de a avea un comportament financiar corect și asta regăsesc de foarte multe ori în jurul meu. Prieteni care mă întreabă: în ce să investesc? Eu nu știu ce să le zic, în ce să investească. Le zic bagă într-un portofoliu diversificat. Acesta este proposition (propunere - n.r.) pe care îl am eu, pe termen lung. Fac acest gest, îl fac cumva chinuit și după aia, în fiecare zi mă întreabă de ce scade sau de ce crește. Un om educat care știe exact ce înseamnă. Deci nu există această cultură, nu avem această cultură a pieței de capital. Nu știm cum se comportă piața de capital. Nu o avem și trebuie să o căpătăm. Și mai ales tinerii trebuie să o capete pentru că e foarte important pentru ei. Aș vrea să nu realizați la 45 de ani sau la 50 de ani că a trecut timpul pe lângă voi încercând să faceți alte chestii. De ce nu avem un comportament financiar corect. De ce nu avem această cultură financiară corectă. Pentru că nu prea ne place investiția pe termen lung”, a declarat Adrian Tănase.
Raiffeisen Bank România și Facultatea de Finanțe, Asigurări Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București au prezentat miercuri rezultatele unui proiect de cercetare privind comportamentul de economisire și investiții în rândul populației din România, cu accent pe situația actuală la nivel național, comparativ cu alte țări din UE. Conform unui comunicat de presă, în materie de economisire, românii preferă depozitele bancare, însă nivelul de participare la piața de capital este redus, România având cel mai mic nivel al alfabetizării financiare din UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice