Adrian Tănase (CEO, BVB): Bursa de la București a atins în primul trimestru valori care au ajuns la maximul ultimilor 11 ani, ceea ce indică revenirea interesului investitorilor pentru piața de capital
Numărul 14, 17-23 aprilie 2018 » Piața de capital
Bursa de Valori București (BVB) a încheiat primul trimestru cu o creștere de 12,4% a indicelui BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 13 companii, după ce la jumătatea lunii martie a atins un nivel de 8.816 puncte, maximul ultimilor 11 ani, a anunțat instituția. Creșterea înregistrată de bursa de la București este cea mai mare din rândul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană, potrivit datelor Reuters, în condițiile în care doar nouă piețe europene au avut indicii principali pe plus după primele trei luni ale anului.
„Bursa de la București a atins în primul trimestru valori care au ajuns la maximul ultimilor 11 ani, ceea ce indică revenirea interesului investitorilor pentru piața de capital. Astfel, piața de capital de la București conduce detașat în topul creșterilor raportate de indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană, cu un avans de două cifre”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.
În plus față de efectul de bază, dividendele au contribuit semnificativ la creșterea consistentă a pieței de la București. „Rezultatele financiare foarte bune raportate de marea majoritate a companiilor listate și oferirea de dividende generoase investitorilor, coroborate cu perspectivele economice pozitive, au susținut evoluția ascendentă a prețului acțiunilor listate la bursă așa că este de înțeles de ce bursa românească a avut un avans semnificativ în primele trei luni ale acestui an”, a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de administrație al BVB.
Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a crescut tot cu 12,4% la finalul primului trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului anterior și a încheiat ședința din 30 martie la un nivel de 11.231 de puncte.
Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a depășit 11,5 milioane de euro la finalul perioadei ianuarie-martie 2018 și a fost cu 23% peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior. În total, investitorii au tranzacționat acțiuni de peste 700 de milioane de euro, cu 20% mai mult decât în primele trei luni ale anului trecut.
Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21,5 de miliarde de euro la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB s-a apropiat de 39 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii martie.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național