Adriana Aldescu (OSIM): Cererile de brevet de 5-6 ani au o evoluție constantă, de aproximativ 1.000 pe an
Telex » Știri 22 iulie 2019
Cererile de brevet de 5-6 ani au o evoluţie constantă, de aproximativ 1.000 de astfel de solicitări anual, iar majoritatea acestora vin de la cetăţeni români, a declarat, pentru Agerpres, Adriana Aldescu, şef serviciu Brevete, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). „Cererile de brevet de 5-6 ani au o evoluţie constantă, undeva între 1.000 şi 1.050 de cereri de brevet pe an. Acestea provin în proporţie de 90% de la solicitanţi români şi restul de la solicitanţi străini. Ce mai avem ca înregistrări în zona brevetelor? Avem aproximativ 4.000 de brevete europene pentru care sunt recunoscute efectele în România. Iar numărul de cereri de marcă se situează undeva la 8.000 - 10.000 de cereri pe an”, a spus Adriana Aldescu.
Ea a afirmat că prin protejarea brevetelor în România nu se rezolvă protecţia lor şi în afara ţării. Anul se înregistrează 20-30 de cereri internaţionale de brevet ale solicitanţilor români, dar sunt şi foarte mulţi români care îşi protejează direct, în afara ţării, sau care lucrează pentru companii străine.
Adriana Aldescu susţine că din proiectele finanţate din fonduri UE şi realizate de institute de cercetare şi universităţi rezultă destul de multe cereri de brevet, dar nu există informaţii despre ce se întâmplă ulterior cu ele pe piaţă. „Se observă o creştere a numărului de persoane juridice care depun cereri de brevet faţă de acum 7-8 ani când erau peste 50% solicitanţi persoane fizice. Acum s-a ajuns la 60% persoane juridice şi 40% persoane fizice. Ceea ce este un trend foarte bun”, a mai declarat Adriana Aldescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice