Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” ar putea primi un ajutor de stat de 23 de milioane de lei în acest an pentru a rămâne operațional non-stop
Telex » Știri 13 februarie 2017
Aeroportul strategic „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, care deserveşte şi baza militară americană din apropiere, ar putea primi de la buget compensaţii de 22,7 milioane de lei în acest an, pentru a putea rămâne operaţional non-stop, în cadrul obligaţiilor asumate de România cu partenerii militari, potrivit unui proiect de ordin de ministru lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Menţinerea fără întrerupere în stare operaţională a aeroportului Constanţa este o misiune specială de serviciu public pe care aeroportul, dacă ar ţine seama de propriile interese comerciale, nu şi-ar putea-o asuma, se arată în instrumentul de motivare a proiectului.
Acordarea compensaţiei de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului, reprezintă ajutor de stat, care poate fi acordat doar în baza unui memorandum, ce a fost aprobat la 9 februarie de Guvern.
Pe lista activităţilor care trebuie efectuate de compania ce administrează aeroportul şi care reprezintă serviciu de interes economic general se numără întreţinerea curentă, repararea şi modernizarea turnului de control, a pistei, a căilor rulare şi a platformelor. În plus, compensaţiile acoperă prelucrarea zborurilor cu aeronavele de stat şi cele civile scutite de la plata tarifelor aeroportuare, inclusiv a pasagerilor acestor aeronave, dar şi protecţia infrastructurii aeroportuare.
Pe perioada în care aeroportul beneficiază de compensaţie pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiei de serviciu public, investiţiile efectuate în infrastructura aeroportuară nu vor conduce la dezvoltarea capacităţii aeroportului, potrivit proiectului.
(Sursa: News.ro)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice