Afacerile din industrie au crescut în august cu 9,3%
Telex » Știri 10 octombrie 2016
Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în a opta lună a acestui an, cu 9,3% faţă de luna august 2015, identic cu ritmul din aprilie 2016, care a fost cel mai mare din ultimii doi ani, în condiţiile în care industria bunurilor de folosinţă îndelungată a sporit cu 27,1%, arată datele publicate, astăzi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). În iulie, afacerile din industrie au scăzut cu 3,3% faţă de iulie 2015, primul declin din ultimele şase luni. Cumulat pe primele opt luni din acest an, afacerile din industrie s-au majorat cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
Cea mai mare creştere a fost înregistrată, în august 2016 faţă de august 2015, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce industria extractivă a continuat declinul. „Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2016, faţă de luna august 2015, a crescut pe ansamblu cu 9,3%, ca urmare a creşterilor din industria prelucrătoare (+10,4%). Industria extractivă a scăzut cu 21,8%. Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+27,1%), industria bunurilor de capital (+18,6%), industria bunurilor de uz curent (+9,6%) şi industria bunurilor intermediare (+6%). Industria energetică a scăzut cu 14,9%”, se arată în comunicatul INS.
Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale afacerilor din luna august s-au consemnat, faţă de aceeaşi lună din 2015, la fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (+30,3%), la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (+27,5%) şi la alte activităţi industriale (+16.8%). În sectorul extractiv, afacerile s-au prăbuşit în august cu 60,9% faţă de a opta lună din 2015 în activităţi de servicii anexe extracţiei, cu 31,3% în extracţia cărbunelui şi cu 14,7% în extracţia petrolului şi a gazelor naturale.
În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital.
(Sursa: News.ro)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile