AFIR: 16 milioane de euro solicitați pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol
Telex » Știri 3 noiembrie 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea sesiunii de primire proiecte finanțate prin intermediul submăsurii 9.1 - Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). „Fondurile solicitate de Grupurile de producători din sectorul agricol depășesc cu 9,6 milioane euro alocarea pentru această sesiune”, precizează AFIR, într-un comunicat. Astfel, în intervalul 29 iulie 2021, ora 9.00 – 29 octombrie 2021, ora 16.00, AFIR a primit online 46 cereri de finanțare, valoarea totală a fondurilor europene solicitate fiind de 16.410.019 de euro, adică 242,24% față de alocarea de 6.769.295 de euro.
Sprijinul public nerambursabil acordat prin această submăsură este de 100% și nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate (VPC) în primii cinci ani de la recunoaștere. Suma maximă acordată este de 100.000 euro/an. Aceasta se va plăti sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, astfel: Anul I - 10%, Anul II - 8%, Anul III - 6%, Anul IV - 5%, Anul V - 4%.
Prin submăsura 9.1 au obținut finanțare Grupurile de producători din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, conform prevederilor legislației naționale în vigoare. Au fost eligibile, de asemenea, și grupurile de producători care au obținut recunoaștere atât pentru produse și/sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1, cât și pentru produse și/sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1a. În acest caz, sprijinul se va acorda pe baza valorii producției comercializate (VPC) aferente produselor/grupelor de produse sprijinite prin submăsura 9.1. Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial