AFIR deschide o nouă sesiune pentru investițiile în activități neagricole în mediul rural
Telex » Știri 26 iulie 2016
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) deschide, în perioada 28 iulie – 30 noiembrie 2016, o nouă sesiune anuală de depunere a proiectelor de investiții pentru submăsurile din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 prin care sunt finanțate proiectele de investiții în activități neagricole derulate în mediul rural, suma alocată fiind de 158 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al instituției, citat de Agerpres, în perioada respectivă, AFIR va primi online proiecte de investiții pentru Submăsura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și pentru Submăsura 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Solicitanții de fonduri europene au la dispoziție în 2016, pentru cele două submăsuri, 158 de milioane de euro, din care 73 de milioane de euro sunt alocați pentru finanțarea 100% nerambursabilă a Planurilor de Afaceri prin submăsura (sM) 6.2 și 85 de milioane de euro pentru finanțarea cu până la 90% nerambursabilă a proiectelor de investiții prin submăsura (sM) 6.4.
Sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor este deschisă în intervalul 28 iulie 2016, ora 9.00 – 30 noiembrie 2016, ora 16.00 pentru sM 6.2 și sM 6.4, iar modalitatea de depunere a cererilor de finanțare este online, pe pagina oficială a agenției, www.afir.info.
„Pragul minim este de 15 puncte pentru sM 6.2 și de 10 puncte pentru sM 6.4 – acestea fiind și pragurile de calitate aferente ultimei luni (noiembrie) din sesiune. Pragurile lunare de calitate pornesc pentru ambele submăsuri de la 60 de puncte în perioada 28 iulie – 31 august, scad la 45 de puncte în luna septembrie și la 30 de puncte în octombrie. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții au la dispoziție Ghidul Solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul agenției, www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR, în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte”, se precizează în comunicatul AFIR.
Pentru această sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% față de suma anuală alocată fiecărei submăsuri.
Investițiile eligibile în cadrul submăsurii 6.2 pot asigura înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale. Beneficiarii care depun proiecte de investiții pot primi 50.000 euro/proiect sau 70.000 euro/proiect în cazul în care Planul de Afaceri prevede activități de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism.
Principalul obiectiv al investițiilor realizate în cadrul submăsurii 6.4 este acela de a sprijini financiar microîntreprinderile și întreprinderile mici din mediul rural, care creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 70%, existând posibilitatea de a se majora la 90%, în anumite condiții prevăzute în Ghidul Solicitantului.
Cei interesați să depună Cereri de Finanțare în cadrul submăsurii 6.4 pot obține până la maximum 200.000 euro/proiect pentru activități meșteșugărești, investiții pentru producerea și comercializarea produselor non-agricole, investiții asociate cu industria metalurgică, investiții legate de furnizarea de servicii.
Sursa: Agerpres
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial