AFIR deschide sesiunea de primire proiecte pentru finanțarea investițiilor neagricole în zone rurale. Oportunități pentru membrii CECCAR
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Direct de la sursă
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță lansarea sesiunii de primire a proiectelor pentru submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea pentru primirea cererilor de finanțare se va desfășura în intervalul 29 octombrie 2021, ora 9.00 – 31 ianuarie 2022, ora 16.00. Suma totală disponibilă pentru investiții este de 50 milioane euro.
Experții contabili sunt implicați, ca liber-profesioniști, în procesul de întocmire și depunere a aplicației, cel puțin în întocmirea și asumarea a două declarații:
- „pentru a fi eligibili solicitanții care la data depunerii Cererii de finanțare aveau autorizat/autorizate codul/codurile CAEN propus/propuse prin proiect, au obligația de a depune o Declarație întocmită și asumată prin semnătură de către un expert contabil, din care să reiasă faptul că întreprinderea nu a desfășurat niciodată activitatea/activitățile pentru care solicită finanțare”;
- Declarație întocmită și asumată prin semnătură de către un expert contabil din care sa reiasă că solicitantul în anul precedent depunerii Cererii de finanțare a obținut venituri de exploatare, iar veniturile din activitățile agricole reprezintă cel puțin 50% din total venituri din exploatare ale solicitantului.
În calitate de consilieri de încredere ai antreprenorilor, experții contabili pot sprijini solicitantul pentru întocmirea și depunerea proiectelor.
Totodată, membrii CECCAR pot fi eligibili pentru a depune proiecte pe această măsură – printre domeniile de diversificare acoperite în cadrul submăsurii sunt prevăzute și serviciile contabile (cod CAEN 6920):
Potrivit Gidului solicitantului, „Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:
● Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată în spațiul rural (autorizați cu statut minim de PFA);
● Micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
● Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii aplicației de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-ups)”.
Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată în spațiul rural (autorizați cu statut minim de PFA). Totodată, sunt eligibile microîntreprinderile și întreprinderile mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin, precum și microîntreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up).
Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcție de tipul investiției. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepția activităților de producție, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.
Activitățile pentru care se solicită finanțare prin submăsura 6.2 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile, respectiv în Anexa 7 la Ghidul solicitantului. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producția de țesături etc.
„Pragurile de calitate lunare sunt de 40 de puncte pentru perioada 29.10.2021– 29.11.2021, 30 de puncte în intervalul 30.11.2021– 29.12.2021 și 25 între 30.12.2021 – 31.01.2022. Pragul minim de selecție a proiectelor este de 25 de puncte. Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii se oprește înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse de la începutul sesiunii având un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la 150% din nivelul alocării sesiunii, cu excepția primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere, când depunerea proiectelor se realizează indiferent de nivelul plafonului”, precizează AFIR, într-un comunicat.
Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru submăsura 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale pot fi consultate gratuit pe www.afir.info în Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, pe pagina dedicată submăsurii. Cererile de finanțare se depun online, pe site-ul Agenției, începând de vineri, 29 octombrie 2021, ora 9.00.
Potrivit calendarului lansării sesiunilor de depunere proiecte pentru anul 2021, disponibil pe site-ul MADR, pe 2 noiembrie a.c. va fi lansată și submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național