AFIR: Fondurile disponibile pentru finanțarea tinerilor fermieri s-au epuizat înainte de termenul-limită
Telex » Știri 11 octombrie 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță epuizarea fondurilor europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin submăsura (sM) 6.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), potrivit unui comunicat citat de Agerpres. Astfel, fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procentaj de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziție 2021-2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare prin sM 6.1, la data de 8 octombrie 2021.
În total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanțare, din care 3.383 de solicitări au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel național (componenta național inclusiv zona ITI - Delta Dunării) și alte 919 cereri de finanțare au fost depuse de tinerii din zona montană (componenta zona montană).
Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200,28 milioane de euro, peste dublul alocării de 100 milioane de euro, împărțită astfel: 155,27 milioane de euro pentru tinerii de la nivel național și 45,01 milioane de euro pentru tinerii din zona montană.
Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu național s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocată tinerilor fermieri din zona montană s-a epuizat vineri, 8 octombrie 2021.
„Sesiunea de primire a cererilor de finanțare a investițiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat în acest an, în data 27 august, și avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanțare a dus la epuizarea fondurilor alocate înainte de termenul prevăzut”, a precizat directorul general al AFIR, Mihai Moraru.
Potrivit sursei citate, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, conform Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție și a procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020. Excepție fac primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiționată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale