AFIR: Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică
Telex » Știri 21 ianuarie 2022
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că, în cadrul procedurilor de achiziție publică, autoritățile contractante nu pot accepta constituirea garanțiilor de participare sau a celor de bună execuție prin instrumente de garantare emise de către instituțiile financiare nebancare (IFN), conform notificării comunicate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). „Potrivit legislației privind achizițiile publice/sectoriale, în cazul contractelor de achiziții publice/contractelor sectoriale, autoritatea contractantă poate solicita constituirea de garanții de participare și garanții de bună execuție - potrivit art. 35, respectiv art. 39 din Anexa la H.G. nr. 395/ 2016 și potrivit art. 41, respectiv art. 45 din Anexa la H.G. nr. 394/ 2016”, precizează AFIR, într-un comunicat.
Conform legislației menționate, instrumentele de garantare trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume să fie emise de o instituție de credit din România sau din alt stat sau de către o societate de asigurări și să respecte toate condițiile de formă și de fond impuse de legislația specifică în domeniul financiar bancar, precum și pe cele care derivă din legislația în domeniul achizițiilor publice/sectoriale. „Totodată, precizăm că, în virtutea principiului asumării răspunderii, responsabilitatea verificării instrumentelor de garantare prezentate de către operatorii economici ofertanți, sub aspectul îndeplinirii tuturor condițiilor legale necesare pentru a fi acceptate în procedura de atribuire, revine autorității contractante”, subliniază reprezentanții AFIR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice