AFM: 12.718 de proiecte declarate eligibile în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice”
Telex » Știri 12 iunie 2020
În prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice” au fost declarate eligibile pentru finanţare 12.718 de proiecte în sumă totală de 252 de milioane de lei, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit Agerpres. „Avem de gând ca, în următoarele zile, să le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanţare nerambursabilă. Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experienţa primei ediţii, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micşorarea duratei evaluării proiectelor şi la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toţi solicitanţii care nu au obţinut finanţarea în prima ediţie să reaplice în toamnă”, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedintele AFM.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, în contextul în care, după evaluarea cererilor de finanţare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020.
AFM precizează că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informaţiile şi dosarele incomplete încărcate de instalatori sau care conţineau documente expirate şi/sau erori. „În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluţionate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare”, notează AFM.
Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Bugetul alocat acestui program este de 656 milioane lei, din care 536 milioane lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 milioane lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.
Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane